Присъединяването към НАТО е най-добрият избор, който е правила България. Страната ни може да спи спокойно за своята сигурност. Това е изключително важна привилегия. Това каза за "Фокус" политикът и бивш посланик в Бенелюкс Леа Коен във връзка с 19 години от присъединяването на България към НАТО, който се навършват днес.

По думите ѝ датата на присъединяването на България към НАТО е много по-рано, когато страната ни е взела политическото решение да напусне съветския спектър.

"Това беше най-решителната политическа крачка, която България беше предприемала от десетилетия насам. Това бяха много и различни етапи – България първо имаше представителство, след това стана член на Съвета за сътрудничество и т.н. Така че тя вече представляваше част от натовското семейство", допълни Коен.

Тя посочи, че цялата виталност на Алианса се е активизирала след началото на войната между Русия и Украйна.

"Тази война предизвика една солидарност на силите на Алианса. Това е изключително положително, защото именно сега Алианса дава отговор на агресията на Русия", каза още Коен.

Бившият посланик смята, че Алиансът винаги е бил в условията на предизвикателства.

"Той разширява своето влияние. Това е добра новина, защото разширява чадъра на сигурност над Европа. България е един равноправен член на НАТО, който трябва да изпълнява своите задължения, така както е по договор. Не виждам някакви особени проблеми", допълни Коен.