За 11-ти път се проведе благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще. Това каза Лазар Радков, основател на каузата "Капачки за бъдеще“, в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус".

"Това беше последната седмица от есенната ни кампания, цялата кампания беше в 34-35 града и все още събираме кантарните бележки. Но мога да кажа със сигурност, че в доста градове това беше или най-силната кампания в момента или най-силната есенна кампания. Миналата година дарихме първата неонатална линейка, която вече е помогнала на десетки бебенца в Централна и Южна България. Преди няколко седмици дарихме втората линейка, тя е в Северна България, там все още документално се оправят нещата. Вярвам, че до Нова година ще има трета линейка, защо не и четвърта линейка. И ние продължаваме с нашето дело да спасяваме животи, правим неща, които държавата не прави, но затова сме хората – да се организираме и да помагаме там, където има нужда“, разказа Радков.

"Реално промяната, някои хора казват – то трябва да дойде с политики от политиците - няма какво да се лъжем, там са най-големите лостове и бюджети, но ако под тях няма едно активно, будно, действащо гражданско общество, то няма как да стане, смята Радков. "Силно вярвам, че всяка промяна трябва да започва отдолу нагоре, започва от обикновените хора, които се опитваме да помогнем там, където има нужда и това се вижда вече. Ние правим тази кампания 5 г. и вече сме успели да рециклираме над 1 милион кг пластмаса, помогнали сме на 22 болници в 22 града“, допълни Радков.

Българите имаме нужда от градивни цели, градивни каузи, около които да се обединяваме, категоричен е Радков. "Смятам, че трябва да търсим нещата, които ни обединяват и това се опитваме да правим, да вдъхновяваме и обединяваме с "Капачки за бъдеще“.