Парламентарната комисия не може да замести Прокуратурата, но пък нейното разследване може да освети фактите и да ги поднесе на обществото. Това може да помогне на парламента за бъдещо законодателство, заяви заместникът на председателя на ВКС Лада Паунова, която ще гледа делата срещу обвинител номер едно. 

"Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния", обясни Паунова. 

Сигналите за извършени престъпления от главния прокурор или негов заместник до момента са 65, поясни съдията. По отношение на механизма за разследване, Паунова твърди, че в закона има много норми, които налагат тълкуване. Според нея дали е ефективен, или не, не може да се установи от неговите рeзултати.

По отношение на първия сигнал срещу Борислав Сарафов тя каза, че не може да коментира взаимоотношенията в Прокуратурата. "Всичко, което се отнася за заплахи срещу съдии, трябва да бъде разследвано от прокуратурата", допълни Лада Паунова.

Относно флашките от претърсванията покрай Пепи Еврото заместникът на председателя на ВКС обясни, че по механизма за разследване се изпращат сигнали, а не преписки или флашки, съобщиха от NOVA.

"Не мога да ги погледна, те са пакетирани. Върнах ги, защото наблюдаващият прокурор ме сезира, че те са необходими за разследването", каза съдия Паунова. И поясни, че по закон е задължена да ги върне и копие не може да се направи.  

По отношение на Червения пират тя заяви, че не разполага с информация, но в компетентността на органите е да разследват заплахи срещу съдии.