Българите се уплашиха много масово. Те си казаха: "Еха, за първи път наистина осъзнаваме, че никой не може да държи разумно кораба, руля на кораба и ние не знаем накъде вървим. Дали не вървим към някакви айсберги големи, исторически." От това отчаяния за съжаление има много реални числови изражения, и това е една изключителна демографска катастрофа – България буквално изчезва пред очите ни. Това каза в аудиокаста на Фокус "Това е България" икономическият и финансов анализатор Кузман Илиев. 

"1986 година 9 милиона, днес – към 6,5 и вървим до края на века към 3,5 милиона, без да има война някаква тук, на нашите територии, без да има някаква наистина ужасяваща епидемия дето да ни измори всички и т.н., сами заради компрадорския политически елит, който наистина се държи слугински, който не защитава интереса на българската общественост и в някакъв смисъл и икономически. Ти като затваряш половиния си енергиен микс, и европейците дори не могат да повярват, че се случва, какво очакваш дългосрочно?", допълни Илиев. 

"Как да има икономика, как да има планиране, как да има конкурентоспособност на българския бизнес, а с Плана за възстановяване видяхме точно това: че е имало хора, които очевидно са си изтъргували хубави позиции в наднационални организации, институции като Световната банка, Европейската комисия, има хора, които преиграват националния интерес, и в един момент дори и европейците вече, те малко ни иронизират, казват: "Вие хора, не знаехте ли, че това ви е изключително стратегически важно, че пак да отваряме този план? И как да го отваряме този план при положение, че вие нямате политически кабинет и ние не знаем с кой преговаряме?". Абсолютно същото е и за Еврозоната. Единствената причина за това да не ни приемат в Еврозоната, айде две са да речем, едната е политическата несигурност, но другата е огромната структурна инфлация в България. Т.е. те виждат, че нашата икономика като структура предпоставя ние да имаме по-висока инфлация 5-6% над средната за Еврозоната", каза още Кузман Илиев.