"Тук са заложени съдбите на над 200 български семейства, които са рискували и личното си имущество за построяването на  къщи за гости. Много хора вече са пред фалит. Сметките и къщите са ни запорирани. Ефектът е съкрушителен. И малкото останали хора в селските райони са тежко санкционирани". Това обясни пред БНР Искра Оракова, председател на сдружение "Работещи къщи за гости“.

Днес постоянната парламентарна Комисия по земеделие ще изслуша представители на сдружение "Работещи къщи за гости“. Поводът са наложени санкции при получаване на субсидии за изграждането им.

Големият скандал около тях започна през 2016 година, когато получиха и прозвището "къщи за тъщи“. Брюксел поиска проверки и санкции. Стигна се 250 наказателни процедури на стойност над 46 милиона лева.

Искра Оракова припомни хронологията на събитията.

"В периода 2007-2013 година ЕС подпомага развитието на селските райони чрез субсидии за малки фирми. Развитието на туризма е приоритет за мярката.

Повечето от проектите  получават одобрение от ДФ "Земеделие“ през октомври 2014 година. Крайният срок за реализацията им е септември 2015 година. Получават субсидия в размер на 70% до края на 2015 година. През 2016 година изградените къщи се регистрират като туристически обекти и започват да приемат гости. Някои работят много добре"

Други обаче не го правят и не се използват по предназначение. Сред тях са и такива, които се оказват притежание на политици. Разразява се скандал и започват проверки от НАП, ДФ "Земеделие“, прокуратура и полиция. Установява се, че по-голяма част от къщите за гости функционират и плащат данъци. Сред извършената проверка Искра Оракова получава контролен лист, че няма нарушения. 

"Но под обществения натиск се предприемат рестриктивни действия срещу всички. 90% от къщите за гости получихме актове за държавни вземания и връщане на 100% от субсидията". 

След 5 години, в които къщата й за гости функционира и е проверявана, правилата се променят, посочи тя.

"Вменяват ни изпълнение на бизнес план. Той беше прогнозен и не беше критерий за допустимост на проектите".

От сдружението изпращат сигнали до институциите.

"Стигнахме до Висшия съд, където повече от нас спечелиха делата.  ДФ "Земеделие“ обаче реши, че не трябва да ни глобява по този член и започна нови дела по нов. Въртим се в един кръг, от който няма измъкване. В момента има доста къщи за гости, които са обявени на търг. Всички ние дължим пари на държавата. Трябва да плащаме за грешките на неработещата администрация в ДФ "Земеделие“. 

В момента сдружението води две дела срещу държавата за реда и начина, по който са приемани и одобрявани наредбите и правилата за санкциониране и настоява за отмяна със задна дата на приетите нови наредби и правила.