В България се управлява нелегитимно. Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

"Авторитетът е символ на доверие", коментира Стойчев по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в момента в държавата няма нито една институция с авторитет.

"Тук имаме много голям проблем и от народно-психологическа гледна точка. Ние като българи някакси нямаме авторитети пред себе си. Това ни пречи", сподели той.

Според него в момента сглобката лицемерничи и още повече задълбочава проблема. "От едната страна се разговаря с електората и всеки казва: "ето, ние сме си ние, ние сме срещу тях", а всъщност се гласува с тях, които и да са тези "тях". Тази двойнственост всъщност ще доведе до загуба на електорат, защото ще доведе, и води вече, до разочароване на хората", каза Стойчев.

Той призовава управниците за прозрачност пред народа. "Какво толкова пречи на тези, които са се събрали в момента да управляват по необходимост страната, да седнат пред всички и да кажат ясно: "Ние сме за толкова време, системата на работа е такава, ние взимаме решения по този начин" и т.н., така че хората да имат представа. А сега всичко изглежда някак си двулико - хем са против един друг, хем са заедно. Е, това не се прави в политиката по този начин", критикува социологът.