Нито една политическа сила не се държи като дясна партия. Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

Дефинициите за лява и дясна политика са силно размити у нас, твърди Стойчев. "Ако трябва съвсем строго да погледнем има ли дясна партия в България - не партия, която се бие в гърдите, че е дясна, а партия, която води дясна политика, то почти няма такава партия".

"Всъщност дясната партия означава партия, която се грижи преди всичко за условията за бизнес и за развитие на бизнеса, т.е. за производството и цялата производствено-материална сфера, така че да има висока конкурентност и вътрешния продукт на страната да расте. След като познавам в детайл условията за правене на бизнес в страната и изобщо условията за производство, камо ли пък за българско производство, те са кошмарни. Всичко така е направено, че да се пречи", коментира социологът.

Според него у нас има предостатъчно условия за дясна политика, а като партия, която води такава, той дава за пример ДПС. "ДПС има една систематична про-бизнес политика, но както се казва, една птичка пролет не прави", казва Стойчев.

Положението не е особено различно и за левите партии в България, споделя той и припомня максимата "Лявото раздава, дясното създава". "Автентичното ляво трябва не само да се бие в гърдите, че е ляво, а трябва от сутрин до вечер да се грижи за работника", коментира социологът.

"Ние знаем, че някои от най-десните реформи бяха проведени от леви правителства. Напоследък във връзка с изборите в София се появи автентично лява фигура и това е Ваня Григорова", заключи Стойчев.