Отиваме на избори и в момента има няколко дена, в които някои дейци от "Продължаваме промяната“ трябва да вземат завоя. Как ще го вземат тоя завой без да изпаднат от колата, не ми е много ясно, там наглостта и арогантността са безкрайни, така че даже няма да разберат какво точно правят. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

Според социолога зад предложението "Продължаваме промяната" за меморандум стои една безмерна наглост: "Тук става дума за пълно беззаконие и пренебрегване на всякакви принципи на демокрацията. Това всичкото го гледаме вече много месеци. Изглежда компромисът, който правилно беше направен от ГЕРБ и до голяма степен и от ДПС, за да има правителство, да се подкрепи не както е редно, първата политическа сила, а втората, естествено, с уговорки за ротация, за поделяне на властта, независимо дали ще го наричаме "коалиция“ или "сглобка“, или както ще да бъде, тази уговорка, когато идва моментът да бъде изпълнена, ние наблюдаваме огромна наглост. И тук грешката беше, че беше сформирано това в началото. Аз не бях на това мнение. Мислех си, че наистина е по-добре да има правителство".

Социологът подчерта, че изборите стават все по-възможни и наложителни: "Не беше така преди месец, два, три, когато се считаше, че тази ротация ще мине гладко и всъщност партията, която е получила най-много гласове на изборите, а това е ГЕРБ, и която и в социологическите изследвания отчетливо има преднина, ще добие някакво по-достойно представителство във властта, защото то в момента е никакво. То е един вицепремиер – г-жа Габриел. И тук именно считам, че възможностите да отидем на избори нарастват с тази позиция, която заема "Продължаваме промяната“.

Формално изглежда това предложение е от тяхната коалиция, "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, но ние виждаме като основен говорител "Продължаваме промяната“, и то от определена група лица. Скандално е това, което се говори – как се поделят постове, как се загърбва професионализъм, как ни се представят нещата, че на тези регулаторни постове ще бъдат сложени хора, които не са партийно обвързани. Ние вече видяхме как действа "Продължаваме промяната“, видяхме и качеството на законите, които се създават. Видяхме, че почти нищо не беше свършено, с изключение на една промяна на Конструкцията, която години, десетилетия напред ще съжаляваме за тази промяна.