Докато поставяме знак за равенство между Русия и природния газ, ние наказваме не Русия, а нас с тройни цени на енергоносителите. Това коментира социологът Кънчо Стойчев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“."Докато поставяме знак на равенство между тези два въпроса – Русия и газ, и казваме то всъщност всичко е Русия и за да накажем Русия, ние газ ще купуваме на тройни цени и електричеството ще плащаме на тройни цени, ние наказваме не Русия, ние наказваме себе си“, коментира още той.

Има значителна вероятност да се окажем в тежка ситуация след изборите, в която е много трудно да се състави, ако изобщо може да се състави коалиция, прогнозира социологът.

"Защо ще е толкова трудно? Ами защото всъщност нищо няма да се промени след тези избори, в смисъл, че всички основни играчи са си пак те. Всичките партийни лидери, за които знаем – няма нужда да изброявам имената им, те си остават същите. Да, в малко по-различна конфигурация – един ще има 5% повече, друг ще има 5% по-малко, но те са същите. И знаете, по какъв начин ще стане голяма коалиция, при което едните, които арестуваха другия, ще седнат на една маса и ще кажат "Ама всъщност ние го забравихме това, то не беше така“? Няма да стане, това са натрупани лични отношения прекалено много, повече от необходимото“, отбеляза Кънчо Стойчев.

Това е един от големите грехове или следи на българската политика. Често се напуска сферата на политическото и се излиза в сферата на личното, подчерта социологът. Мръсната вода трябва да изтече и единственият начин за това са изборите, категоричен е Стойчев.

"Винаги съм казвал, че единственият клапан в една демократична система са изборите, така че изобщо не трябва да ни плашат изборите. Да, ще отидем още веднъж, още два пъти още три пъти, още пет пъти, толкова пъти трябва да отидем на избори, докато най-сетне не се установи една по-устойчива конфигурация, по-изчистен политически модел. Но това изисква и еволюция на самата политическа класа, която – пак ще повторя, тя все повече е в опозиция на българския народ“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“