Министърътна културата Велислав Минеков разговаря с румънския депутат Рамона Стругариу за плурализма в ЕС и ролята на Европейския акт за свободата на медиите, предадоха от пресцентъра на Министерството на културата.

В рамките на работното си посещение в Брюксел министърът на културата проф. Велислав Минеков се срещна с г-жа Рамона Стругариу, румънски евродепутат, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Министър Минеков очерта основните характеристики и предизвикателства, пред които е изправена медийната среда в България, и изтъкна необходимостта от промени в системата с цел увеличаване медийната независимост и свобода.

Г-жа Стругариу изрази своята загриженост, като подчерта, че е запозната със ситуацията и широкия политически контекст в страната.

Двамата обсъдиха важната роля и възможния ефект от Евопейския акт за свободата на медиите като законодателен инструмент, който да спомогне за подобряване на ситуацията както в България, така и в редица държави членки на ЕС, които имат сходни проблеми. В рамките на разговора Рамона Стругариу запозна министър Минеков с положителните нагласи в Европейския парламент по отношение на законодателното предложение и нейната лична мотивация да работи за приемането му.