Културен проект събира артисти от 67 държави в “Топлоцентрала". Това каза Веселин Димов, режисьор и директор на “Топлоцентрала" в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Институцията среща българските артисти с професионалисти от цял свят в рамките на IETM през юни. “Това е най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света. Това са артисти на свободна практика. Правят експериментални продукции. Това е форум на независимата сцена. Събира се 3 пъти годишно. В събитието ще участват 530 души от 67 държави", даде подробности Димов.

“Срещата ще бъде в периода 12-15 юни в София. В нея се включват артистични пространства във Велико Търново, Габрово и Варна. Тече записване за участниците. Артистичната и панелната част са доста напреднали, има отстъпка за регистрация преди 15 май. Цената за български участник е 50 лв, а след 15 май ще стане 80 лв. Pitchorama е най-популярната сесия - кратко представяне на 10 проекта, които търсят международно сътрудничество. 26 компании български се записаха, 5 бяха селектирани и ще бъдат обучени от Кати Бойд. Сесията се състои на 13 юни", сподели още детайли около събитието директорът на “Топлоцентрала".

“У нас липсва концентрирано да представиш себе си, за да бъдеш разбран като творец. Трябва да подготвиш 5-минутен спектакъл - свое представяне, който се гледа от 300 души и след това водещата задава въпроси. Има още 3 минути, в които залата задава въпроси. След сесията хората вече познават човека като лице и лесно влизат в контакт с него", разказа Димов.

Burn In Burn Out е мотото на предстоящата през юни среща. “В последните 10 години болезнена е темата за професионалното емоционално прегаряне, където културният сектор е много уязвим. Ще говорим за условията на работа на артистите в Европа, тъй като има течение за уеднаквяването им. Прегарянето е общочовешки проблем, но в България условията на артистите са изключително трудни", каза още той.

“Срещата ще бъде много полезна на българските артисти да се почувстват в световен контекст на мрежа с 43-годишна история. Могат да създадат контакти", каза още събеседникът.

“Преди 10 г. три организации инициирахме среща на мрежата в София. Тогава се роди идеята за “Топлоцентрала". Тази среща сега ще бъде втора на наша територия. Тогава привлече 350 чужденци и 300 българи.Бяхме в НДК. Заговорихме за създаване на пространство за съвременно изкуство,

от берлински тип. Ден след събитието общината ни покани на среща и тогава се роди проектът “Топлоцентрала", допълни Веселин Димов.