Българският хляб се произвежда от българска пшеница, съобщи по NOVA председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Тя подчерта, че не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя става рискова за преработвателя, защото е възможно да се зарази цялата среда в предприятието. А да се изчисти то от микроорганозмите е толкова трудно и скъпо, че е по-изгодно да се бутне сградата.

"Внос на украинско брашно в България няма и внос на украинска пшеница за хлебопроизводствени цели също няма", заяви тя.

Кукшева уточни, че ако до преди месец се е внасяла украинска пшеница, тя се е ползвала основно за фуражи, защото украинските продукти не отговарят на нашите изисквания за фитосанитарен контрол. И посочи, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена.

"Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар - това е турският и арабският пазар, и колегите с реколта 2022, която не е реализирана, трупат огромни загуби, защото съхранението е свързано с енергийни разходи", поясни Кукушева.

Тя подчерта, че този проблем може да бъде решен в диалог с изпълнителната власт. Уточни, че силозите на мелниците са пълни още от август, септември до жътва 2023 г.

"Ние купихме пшеница на много по-високи цени, но това е борсова суровина", заяви тя.

Ако има повишаване на цената на хляба, то би било следствие на повишаване на цената на труда, каза още Кукушева. Тя изтъкна, че нулевият ДДС на брашното не означава замразяване на цената.