Кучата задържаха предполагаем дилър на дрога в психиатричната болница в Раднево. От години Рекс и Чарли са любимци на всички – и на медицинския персонал, и на пациентите.

Теодора Христова разказва за четириногите пазачи. В началото на юни те успяват да задържат наркопласьор в двора на болницата.

"Едното от кучетата го надуши. Даде сигнал. Той се уплаши, защото кучето изглежда страшно. Човекът хукна към портала, но охраната го задържа. След това полицаите дойдоха, провериха го, оказа се криминално проявен“, обясни д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в ДПБ "Д-р Георги Кисьов“.

У него наркотици не са открити. Подозренията на персонала са обаче, че той е изхвърлил дрогата, бягайки от Рекс и Чарли, разказват от bTV. 

"Често има влизания на външни хора в болницата – особено такива, които се опитват да продават дрога. Кучетата са като една жива охранителна система на болницата“, категоричен е д-р Владимир Трънов, директор на ДПБ "Д-р Георги Кисьов“.

Освен пазачи, двете кучета са и нещо като терапевти за пациентите. Грижата за тях е част от лечението им, казват психолозите.

"Те си пазят пациентите, отделението тук, това е тяхната си територия, терапията с тях е нещо велико“, споделя един от пациентите в лечебното заведение.

"Те са не само приятели на болните, те са и част от нещатните служители, те дават възможност на болните да проявяват емоции, да проявяват грижи и в същото време да осигуряват безопасност в района“, обяснява още д-р Иван Добринов.   

След инцидента в отделението са спокойни, че Рекс и Чарли няма да допуснат съмнителни непознати в района на болницата.