"Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Когато пламенно се защитава парламентаризмът, поне на думи, базата на парламентаризма е доверието в изборни процес. Мотивите на избирателя да гласува не са дали гласува с бобче, на машина или хартия. Истинските мотиви да гласува е, че нещо ще се случва по-добре. Той има отношение да вярва, че когато иде да гласува, бюлетината ще бъде правилно отчетена, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати“.

Това заяви в предаването "Защо, господин министър?“ министърът на правосъдието Крум Зарков.

Като член на БСП той припомни, че социалистите са настоявали в 44-ото Народно събрание за въвеждането на пълното машинно гласуване и не разбира защо БСП отстъпва от тази позиция.

Ще има ли правителство?

"Предишните Народни събрание лесно избраха председател, но трудно съставиха правителство. Сега се надявам да е обратното. Сега предстои да се съставят комисиите и да се изберат председатели. Надявам се да няма драми там, за да може да започне законодателната дейност“, посочи той.

"Надявах се друг да издигне Вежди Рашидов, ако това е бил единственият вариант. ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход“ не ми прозвуча добре. Избор трябваше да се направи, имаме председател. Тези четири формации няма да излъчат правителство, но имат и други допирни точи – за хартиената бюлетина“, коментира Зарков.

"Да си представим, че се намери воля да се състави ясна законодателна промяната. На всички е ясно какво трябва да се направи. Предстои приемането на бюджет. Има достатъчно работа, която трябва да се свърши, но не бих се ангажирал с прогноза дали ще има правителство. Да се надяваме, че разговорите няма да текат така, както тези при избора на председател на НС“, подчерта министърът на правосъдието.

Законите по Плана за възстановяването

27 са законите, които трябва да бъдат прието до края на 2022 година. 10 от тях пише Министерството на правосъдието.

"Те ще бъдат внесени веднага, когато са готови. Те не са нещо, което правим за Европа, а съдържат неща, с които трябва да се подобри живота на българите“, уточни Зарков.

"Един от най-важните закони е този за личния фалит. Той трябва да даде втори шанс и глътка въздух за хора, които заслужават. Човекът се казва Стоян, като него има хиляди. На 30 години се връща в България за операция. Влюбва се тук. Тръгва животът му, но нещата не се получават, както иска. За да запълва месеците взима по 300 лева. На 36 години връзката му се разпада, а им 40 хиляди лева кредити. Той не се отказва, започва да работи. От тогава са минали 10 години. Взимат му всичко, което е над минималната заплата. В момента 40-хилядният му кредит вече е 120-хиляден. С този закон ще направим така Стоян и кредиторите му да се видят, да се разберат и да продължи живота си“.

"Ако не бъдат приети законите, България няма да получи втория транш плащания по Плана за възстановяване", обясни министърът.