Би било добре Изборният кодекс повече да не бъде променян безумно - това коментира бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

"Измъчихме хората с непрекъснатите промени, а на тези избори се появи и прецедент - не само, че сме смесили два способа на гласуване, но успяха някак с дружни сили политическите сили и отговорните институции да направят така, че едната неделя да се гласува по един начин, а другата - по друг", каза пред обществената телевизия той.

Според Зарков изборите са много лошо организирани, а отговорност за това носят ЦИК и МС, които е трябвало да работят в синхрон.

"Ако за ЦИК може да има бележки, то ролята на МС в организацията на изборния процес беше почти никаква и последствията ги виждаме".

Всеки депутат носи глава на раменете си. Нито хартиеното, нито машинното гласуване са панацея, каза Крум Зарков.

"Плюсовете на машинното гласуване, които аз защитавам, че те първо позволяват недействителни бюлетини. Второ, те позволяваха машинното преброяване на гласовете, така че да не виждаме задраскани протоколи, но законът беше осакатен. Вторият проблем е когато дава способа бях съчетани - така се постига ефект, в който минусите на всеки един вид гласуване изпъкват".