България е единствената страна в Европейския съюз, която няма на законово ниво регламентация за несъстоятелност на физическите лица или както е по-известно фалит на физическите лица. Това каза по време на брифинг правосъдният министър Крум Зарков, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Опитите на много институции, отделни народни представители политически сили катастрофират в сложността на законопроекта", заяви Зарков. 

"Трябва да се защитят длъжниците, а не хитреците, като трябва да бъде защитен легитимния интерес на кредитора, но не й хищническите пориви на някои от тях. Когато се търси това балансирано равновесие, обикновено никой не е доволен. Време е обаче смело да се изправим пред този въпрос и да заедно с екипа на Министерство на правосъдието, стъпвайки на сериозна работа, свършена и от Министерство на иновациите и растежа, решихме да предложим рамка за понататъчно обсъждане, не само защото, въпросът е наболял, а и защото това е ангажимент, които сме поели като служебно правителство от една страна и от друга като държава пред Европейската комисия във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост. И не само, защото виси от прекалено дълго време европейска директива по тези въпроси, която не е транспонирана и пред която България е заплашена от наказателна процедура. С други думи бездействието на институциите и нерешителността направи така, че длъжниците не са защитени, кредиторите не са удовлетворени, а Европейската комисия рискува да ни накаже.  Затова предлагаме един законопроект, който следва традициите на българската правна система. Въвеждаме нов институт - този на фалита на физическите лица", обобщи правосъдният министър. 

Крум Зарков посочи, че законопроектът трябва да защити интереса на добросъвестни длъжници, на които системата не дава втори шанс, защото роботи по порочен начин, като кредиторът има лесен начин да прехвърли вземанията си на друг, който има опасни способи да събира, това което никой не би могъл да събере по нормален ред. Той припомни, че има длъжници, които десетки години изплащат лихви и неустойки, но не могат да стигнат до главницата на дълга, а възнагражденията им се отнемат, като им биват оставени минимални средства за оцеляване. 

"Абсолютно задължително е да се даде право на втори шанс за тези, които са добросъвестни. Кредиторите трябва да бъдат защитени, когато и те са добросъвестни по своя характер. Те имат интерес от този закон. Истината е, че те имат възможност да получат реално изпълнение в рамките на прозрачно производство по несъстоятелност, което е образувано и финансирано от добросъвестния длъжник, вместо да продават неизгодно своите несъбираеми вземания и да ги отписват", категоричен бе той, като уточни, че законопроектът предвижда в края на тази процедура отписване на дългове, но след като е направено всичко възможно в съгласие между двете страни, така че интересът на двете страни да бъде удовлетворен. 

Нели СТАВРЕВА