Искаме да чуем гласа на следователите преди да упражним правомощията си за номинация на нов директор на Националната следствена служба (НСлС). Това заяви по време на брифинг министърът на правосъдието Крум Зарков, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Току-що разбрах, че главният прокурор и двама членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба (НСлС). Такова право има и министърът на правосъдието. Нашият подход обаче ще е друг. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията НСлС, искаме да чуем техния глас преди да упражним правомощията си за номинация", подчерта Зарков.

Правосъдният министър призова служителите на Националната следствена служба да намерят необходимия начин, за да изразят своето становище, кой според тях би бил най-подходящ да оглави службата в следващите 5 години. 

"Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян в ръцете на политици и кадровици", посочи той.

“България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни, както по процедурата, така и по крайния резултат. Когато са били безспорни винаги е било, защото винаги е била ангажирана самата професионална общност. Затова и нашият призив е в следващите две седмици, когато има възможност за такива номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса", заключи правосъдният министър.  

Нели СТАВРЕВА