Представители на законодателната и изпълнителната власт, и на съсловни организации ще обсъдят на кръгла маса в Народното събрание развитието на първичната извънболнична медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

"Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“ е темата на кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването съвместно с Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Форумът ще бъде на 17 януари 2023 г. от 14.30 часа в зала "Изток“ на Народното събрание и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на парламента.

Председателят на Комисията по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев ще открие кръглата маса. Предвижда се той да представи предложение за концепция за реформа в системата на здравеопазването, озаглавено "Да обърнем пирамидата“.

За кадровите проблеми в първичната извънболнична медицинска помощ и в системата на здравеопазването ще говори председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров ще представи информация за целите, функциите, финансирането, нормативната уредба и проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще говори за развитието на първичната извънболнична медицинска помощ, предвидено в Националната здравна стратегия 2030. За необходимите реформи в тази област от гледна точка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изказване ще направи и.д. управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

Предвидено е на форума народни представители от различни парламентарни групи да представят свои законодателни инициативи за преодоляване на съществуващите проблеми и за подобряване на първичната извънболнична медицинска помощ в България.