"София Прайд" е мирно шествие, което се организира за 17-та поредна година. То продължава да среща неразбиране заради наслояваната с години пропаганда и негативна кампания. Това каза организаторът на "София Прайд" Симеон Василев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Шествието ще се проведе на 22 юни, а организаторите очакват хиляди да се включат в него, включително и много хетеросексуални семейства с децата си. "Целта винаги е публичност, не ненужна провокация. Целта е хората да видят, че има различни от тях. Всяка различност в България вече ни кара да се настройваме срещу нея, без значение дали става въпрос за прайд или цвят на кожата. Ние нападаме хората, които са различни, и казваме "Стига сте демонстрирали тази различност! България е чиста, свята република". Най-печелившите общества в света са мултикултурните общества, които привличат и задържат различните хора", заяви Василев.

По думите му ЛГБТИ хората не се чувстват в безопасност в България и това е една от причините да напускат страната. Извоюваните права често не са гарантирани, допълни той.

"ЛГБТИ хората са лишени от около 300 права заради това, че нямат право да регламентират съюзите си в България", каза още Василев.

На 22 юни ще се проведе и "Шествие за семейството". Организаторът на събитието Кристиян Шкварек заяви, че политическите цели на ЛГБТИ движението растат и се променят непрекъснато.

"София Прайд" е ултимативното и централно шествие-манифестация на либералната визия за обществото. Ние се опитваме да направим такова от консервативната страна. Ние не приемаме, че това движение е някакъв ултимативен легитимен източник на това какво са права и да се съобразяваме с него. За мен това е едно политическо радикално ляво движение, което никога не спира. Колкото повече му даваш, толкова то все повече се радикализира", заяви Шкварек.

"Шествие за семейството" иска да създаде демографска стратегия за България до 2050 г., защото това е най-големият проблем за страната ни, посочи той.