Напълно възможно е февруари месец да не се случи втората ротация и да се разтури кабинета преди Габриел да заеме позицията на министър-председател и да отидем на избори 2 в 1, юни догодина. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Кристиян Шкварек.

"Нужно е просто формациите, които подкрепят този кабинет – това са конкретно ГЕРБ и ДПС, да решат, че имат интерес просто да дръпнат шалтера и да се отиде на предсрочни избори, да се хвърли някаква вина, да речем, за невлизане в Еврозоната или в Шенген дотогава на ПП-ДБ и да приключи по този начин тази ротационна схема. Това е просто въпрос вече на политическа сметка. Не е нужно да се случи някакъв катаклизъм. Естествено, че ако се случи някакъв катаклизъм, да речем претърпят огромен крах на местните избори – било то ГЕРБ, ДПС, СДС или ПП-ДБ, някой от тези актьори ще реши да излезе от коалицията. Но аз по-скоро съм скептичен, че това може да стане", коментира Шкварек.

"В момента играят една игра “Продължаваме промяната" - “Демократична България", от една страна, и Румен Радев от друга, а именно – играта как да направим този наратив, който най-добре и лесно ще се продаде на нашите поддръжници или ще хвърли следователно цялата вина от другата страна. ПП-ДБ отнякъде просто изведнъж се събудиха преди една седмица и решиха, че Румен Радев е най-големият проблем в България, макар те да го избраха, да го направиха президент. И тази игра очевидно е, за да си измият ръцете с него за това, че е правил коалиция с ГЕРБ и СДС. Абсолютно същото нещо прави Румен Радев, който изведнъж се сети, че тези хора са измамници, шарлатани и т.н., сякаш не ги е направил той това, което са, и започна пък той да хвърля кал по тях. Те в момента си хвърлят кал един по друг, с цел по някакъв начин да създадат някаква опорка, някакъв наратив за пред основните си избиратели", каза още Кристиян Шкварек.