"Днес участвах в ежегодното отбелязване на Деня на тракийското дете на Илиева нива. Тъжният повод за събитието е избиването на над 200 деца от турския башибозук на това място през 1913 г.", Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин и добави. По-рано през деня той постави цветя на паметника на Капитан Петко войвода в с. Плевун.

"Дълга е историята на българския народ. Дълга история, в която повечето страници са написани не с мастило, а с кръв. С кръвта на нашите славни революционери и воини по бойните полета, но и с кръвта на невинни жени и деца, чиито единствен грях е, че са българи и православни християни. Събития като днешното ни припомнят един от най-тъжните периоди в новата ни история – когато за втори път след Освобождението през 1878 г. българите докосват националния идеал за обединение на народа в една държава, но мечтите отново са посечени – и в пряк, и в преносен смисъл.

И сякаш разбрала, че българският дух не може да бъде сломен, че стремежът към свобода, независимост и достоен живот е вплетен в гените на българина, османската власт стига до най-тежките престъпления, извършвани от човека – етническо прочистване на стотици хиляди българи от поробената тракийска земя и масово изтребление на десетки хиляди тракийци. В опит да заличи дори спомена за тези събития, башибозукът посяга и на децата – чак до пеленачетата. Но ние не забравяме! Тук всяка година България си припомня кървавата рана, нанесена в мрачната есен на 1913 г. и преживява отново болката от нея.

Днес, със сълзи на очи, но вярвам и със стиснати юмруци, отправяме молитва за душите на онези над 200 деца, които остават завинаги тук, на Илиева поляна, които така и не стигат до пределите на свободна България. Днес е повод отново да си припомним, че стотици хиляди семейства на тракийци все още чакат справедливост.

Че турската държава, наследник на разпадналата се Османска империя, не иска да поеме отговорност и да обезщети прокудените и разорени бежанци. Че България, която ги приюти, продължава да бъде длъжник на тях и на техните наследници. Наша обща отговорност е тази справедливост да бъде въздадена. Но нека днес, особено на фона на събитията около нас, да си пожелаем едно: никога повече да няма война на нашата земя! Нека нашите деца живеят в мир! Нека отстояваме живота и свободата си! Поклон", обърна се Вигенин към събралите се на Илиева нива хора от цялата страна.