Събитията от последните дни в отношенията между Република Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговорите на РСМ с ЕС за членство в организацията. Това каза на брифинг пред журналисти в парламента депутатът от "БСП за България“ Кристиан Вигенин, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Ние смятаме, че случаят с Християн Пендиков не е криминален, мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание, допълни Вигенин. "Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на РСМ – първо за противодействие на езика на омразата в РСМ, за защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от ЕС, за стиктно изпълнение на приетите от РСМ ангажименти, както пред България, така и пред ЕС.“

Ние настояваме този случай, който е кулминация от поредица действия, да стане достояние на международните организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която впрочем през тази година се председателства именно от РСМ, допълни Вигени. "Призоваваме също властите в РСМ, както и водещи политици и партии да се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дългосрочен план да влоши диалога между двете страни“.