“Не знам защо "Демократична България“ са си присвоили правото да дават оценки на останалите политически формации. Всеки да си знае мястото. БСП е достатъчно солидна формация, която е най-последователната в този парламент, а и не само. Това, че не им изнасят на една или друга политическа формация нашите позиции е техен проблем. Като говорим за позициониране е нелогично да се причислява БСП към статукво с ГЕРБ и ДПС, защото лидерите на ДБ бяха в правителство с ГЕРБ, а ние никога не сме били.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин в ефира на бТВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Въпросът за това как е протекло заседанието на Правна комисия е към председателя на комисията от ГЕРБ и мнозинството в ГЕРБ. Оттук-нататък работата по ИК ще си върви по правилата. Най-вероятно другата седмица ще започне работата по него. Нямаше нужда да се търси приключване на работата по ИК в 1 заседание, защото се създаде впечатлението, че едва ли не има някакво бързане. Удовлетворен съм, че се изпълни това, което поставихме като условия. Ние сме за връщането на хартиената бюлетина – паралелно с машинното гласуване. Но заедно с това трябва да дадем допълнителни гаранции за честността на вода с хартия. Тези гаранции ги даваме с няколко важни неща – премахването на тъмната стаичка и поставянето на паравани, които да изключат възможността за снимане на бюлетината. Вторият елемент е видео заснемането“, обобщи Вигенин за детайлите около промените в изборното законодателство.

По думите му честността на изборите трябва да се гарантира от това, че всяка партия представена в Народното събрание има своите представители в секционните комисии, а не от обществения съвет. "И колегите от ДБ и ПП вместо да се чудят да ни обвинят – да се концентрират върху това да имат подготвени членове и наблюдатели в секционните комисии. Има напълно демократични страни в ЕС, които изобщо не правят гласуване в чужбина. Ние не сме против машинното гласуване, а сме за правото на избор“, каза още зам.-председателят на парламента.

Според него най-важното в един изборен процес е доверието на гражданите. "Начинът, по който досега функционираше този процес доведе до нарушено

доверие. А купуването на гласове не може да бъде нарушено през начина на гласуване. Не знам защо колегите смятат, че купуването на гласове е възможно само, когато се гласува на хартия. На последните 2 избора се оказа, че дилърите на гласове обучиха хората, на които се плаща“, добави той и подчерта, че купуването на гласове може да се реши чрез активна работа на МВР.

"Желанието ни да върнем гласуването и с бюлетина е свързано с желанието ни всеки български гражданин да има правото на избор как да гласува. Кои са ПП и ДБ, че да ни поставят условия? Значи, когато бяхме в коалиция с тях – те гласуваха с ГЕРБ и ДПС няколко пъти по външнополитически важни въпроси, а сега гласуват заедно с тях за изпращането на оръжия. Трябва да има известно успокояване на обстановката, за да си говорим за реалните проблеми на хората“, коментира социалистът за желанието на БСП да се даде избор на хората по какъв начин да гласуват.

В заключение Кристиан Вигенин изрази съмнение, че с действията си ПП и ДБ показват, че се готвят за избори.