"Събрали сме се да поставим началото на поредицата от публични дискусии за перспективите пред левицата в България, за нейната нова идейна основа, за новите решения в новите условия, в които живеем. Светът се променя, но  неравенствата остават, в много случаи се задълбочават, но решенията се променят и в тази посока ще търсим отговори в следващите седмици и месеци, защото Българската социалистическа партия на заседание на своя Конгрес реши,  че ще изработи нова програма.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин на откриването на дискусията "Левицата в България – идеи, програми, политики“, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той подчерта, че подготовката на тази програма трябва да е едно общо усилие не само на социалистите, но и на всички леви хора. "Да направим нещо наистина важно за България преди всичко. Защото тази програма не е просто за самата БСП и за нас, социалистите, а смисълът е да направим програма, която да посочи пътя за реформиране, за промяна и за превръщането на България в страната, която искаме да бъде“, призова Вигенин.

"Улисани в ежедневието, ние понякога забравяме какви са големите цели пред нас като партия, какви са големите цели на социалистите. И затова вероятно често и нашите усилия не срещат достатъчно подкрепа и не са достатъчно мотивиращи, защото изглеждат като един опит да се позагладят ръбовете, да се поправят решения, позиции и стратегии, които са изначално сбъркани. Затова е хубаво в тази дискусия и следващите да видим кои са тези големи цели, как да формулираме тази мотивираща посока на развитие, която да увлече и хората“, смята още заместник-председателят на БСП.

Според него водещите партии в България са лидерски, популистки и датиращи се спрямо ситуацията и в тези условия е много трудно да има идеологически сблъсък.

"Да дефинираме какво точно е лявото също ще бъде предизвикателство, така че то да е разбираемо за по-широката публика“, посочи Вигенин.

По неговите думи лявото е в криза като политическо представителство и потенциалът му е далеч по-голям от конкретната реализация. "Част от кризата на лявото произтича от противопоставянето в широкото ляво. То тече както вътре в отделните партии, така и между самите партии, между групите, които спонтанно се създават като изразители на лявото. И тази битка кой е най-левият всъщност ни изтощава. Ние ще се опитаме в усилията по нашата програма не да противопоставяме и да се състезаваме кой е по-автентично ляв, а да видим лявото в цялата му палитра. И в този смисъл, претенциите, че може да има някаква нова, обединена или с някакво друго прилагателно левица, в която БСП не участва, са обречени на неуспех. Защото и днес, единствената сериозна лява политическа формация, която е представена в българския парламент, е БСП. Всеки опит за разширяване на позициите на лявото, на събиране на лявото под някаква форма, не може да стане без силен притегателен център“, каза още Кристиан Вигенин.

По неговото мнение в дискусиите трябва да се отчете, че в последните години са се създали различни групи, които, със своите идеи и различни виждания, трябва да са част от този опит за дефиниране на новото ляво.

"Тук ще спомена само някои от тях като "Колектив за обществени интервенции“, лява платформа "Прогрес“, "ЛевФем“, списание "Диверсия“, "Барикада“ и други. Вярвам, че те имат своята енергия и своя различен поглед, които биха били ценни в това, което ние искаме да правим оттук нататък“, допълни той.

Кристиан Вигенин подчерта, че предстоят още много дискусии като тази, където всеки ще може да участва и да бъде полезен. "Днес правим една малка стъпка с тази среща с участието на Комисията по идейното и програмното развитие на БСП, социолози, политолози, историци, експерти, представители на Младежкото обединение и на парламентарната група на БСП. Следващата ни стъпка ще бъде да отворим още повече този формат и след това да го насочим по различните сектори. Една много съществена работа ни предстои, която вярвам, че ще бъде увенчана с успех“, завърши Вигенин.