"БСП ще настоява преди разпускането на 48-ото НС то да приеме окончателно промените в Кодекса на труда, предвиждащи увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева. “ Това заяви заместник-председателят на БСП и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин на пресконференция в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му това е особено важно, тъй като не е известно дали и кога ще може да се сформира ново правителство след предстоящите избори.

"Може да се окаже, че бюджет за 2023 г. няма да има още половин година. Това означава, че нашето предложение за минималната работна заплата става още по-актуално. За да гарантираме, че хората с ниски доходи ще могат поне частично да посрещнат следващите месеци“, допълни той.

Вигенин подчерта също, че по предложение на БСП това Народно събрание е приело две важни за младите семейства решения – помощ от 300 лв. за всяко дете от 1-ви до 4-ти клас за началото на учебната година, а през миналата седмица и решението учебниците за всички ученици да станат безплатни. Като следваща стъпка той очерта необходимостта да се извърши преглед на съдържанието на учебниците и преминаване към система на един учебник по един предмет. "Децата трябва да бъдат възпитаване в любов към родината и към великите български личности, а това в момента не е така“, подчерта той.

Що се отнася до законопроекта за промени в НПК, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор, Вигенин обясни процедурата по приемане и подчерта, че ако четвъртък е последният ден за работа на Народното събрание, няма да има технологично време за приемането му и на второ четене. По думите му разумният подход е следващото редовно Народно събрание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. БСП подкрепи законопроекта и ще продължи активната си работа до окончателното му приемане, изтъкна народният представител от левицата.

Социалистът коментира и предстоящия конгрес на БСП, като подчерта, че не е предвиден избор на нов председател на партията, такава процедура не съществува в Устава. "Ще обсъдим основните насоки за подготовка на новата програма на БСП, концепция за промени в Устава и организационна реформа, като двата документа ще бъдат широко дискутирани в партията в следващата година. Ще приемем и доклад за подготовката на БСП за предстоящите наесен местни избори“, уточни Кристиан Вигенин.