Нашият Национален съвет взе ясно решение в събота, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, нито с мандат на ДПС, нито пък имаме намерение да участваме в каквито и да е коалиции. Това коментира в ефира на БНТ заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Утре сутринта ще се събере изпълнителното бюро на партията, за да се обсъди като знак за политически диалог и да кажат лично ГЕРБ каква е тяхната позиция, каза Вигенин и добави:

"Ако решим да отидем, ще бъде, за да им кажем, че няма да да подкрепим правителство с техен мандат. Няма как, защото самите ГЕРБ заявиха, че министър-председателят ще бъде от ГЕРБ, отправиха заявка, че водещи министри ще бъдат от ГЕРБ - такъв тип правителство както и да се брандира, какъвто и етикет да му се сложи, това е правителство на ГЕРБ. Ще стоим далеч от поредните сглобки, които вече се очертават на хоризонта."

Ако се стигне до третия мандат, Вигенин посочи, че ще се събере отново Националния съвет и ще обсъдят ситуацията:

"Ако стигнем до трети мандат, ще се съберем, ще решим. В ръцете на президента би било да прецени на кого да го даде. Но тогава би могло да се разсъждава над формулата - много широка политическа основа, широка подкрепа. Много далече сме обаче, от такъв вариант и по-скоро вървим към сглобка."

Кристиан Вигенин каза още, че не би спекулирал с това коя друга политическа сила би подкрепила евентуално бъдещо управление между ГЕРБ и ДПС. Той беше категоричен, че няма как да подкрепят и председател на Народното събрание от ГЕРБ.