Изход винаги има, сигурно и повече от един, стига да има желание. Това заяви Кристиан Вигенин от БСП в ефира на БНТ.  "Днес наистина почти всички говориха за компромиси, за консенсус, за важните задачи пред страната, но виждате как някои разбират съгласието – ще има консенсус, ако се съгласите с нашата кандидатура, ако приемет, че ние сме тези, които трябва да излъчат и т.н.“

Анализирайки ситуацията, за нас беше ясно, че първата и втората политически сили, излъчвайки своите кандидати, нямат мнозинства зад себе си, обясни Вигенин. "И затова преценихме, че е добре да дадем шанс за трета кандидатура, която да бъде кандидатура, която да събере по-широка подкрепа.“

Този парламент трябва да може да реши някои важни проблеми и без да звучи самохвално, ангажирайки се с това, давайки съгласие аз да бъда този кандидат, си давам сметка, че ако това се беше случило, аз бих могъл да се справя с тази ситуация, допълни Вигенин. "Ние поне даваме този шанс на парламента с тази кандидатура“.

Готови сме да размислим, разбира се, но трябва да съберем парламентарната група. Така отговори Вигенин на въпрос на водещата готови ли са да отстъпят от своята кандидатура за председател на НС. "Идеята, ако можем да се обединим около един кандидат, би било най-добро“.

За нас много по-важно от това кой по-точно е председателят на парламента, е този парламет да поработи поне 2-3 месеца, заяви Вигенин. "Основание за това ми дават заявките на парламентарните групи, включително по време на срещата онзи ден, инициирана от нашата група. Има ред въпроси и политики, по които ние сме почти единодушни – по отношение на бюджета, на доходите, по отношение на социалните ангажименти, по отношение на подкрепата за бизнеса, пак казвам с малки различия, разбира се“.