Представяме ви интервю с Кристиан Вигенин за Plovdiv24.bg. Toй е водач на листата на коалиция "БСП за България“ за 16 МИР Пловдив-град

Кристиан Вигенин е водач на листата на коалиция "БСП за България“ за 16 МИР Пловдив - град за втори път. Роден е на 12 юни 1975 г. в София, завършил е "Международни отношения“ и "Макроикономика“. Заместник-председател на Националния съвет на БСП, член на Президиума на ПЕС. Народен представител и заместник-председател на Народното събрание в няколко български парламента.  Член на Европейския парламент 2007-2013 г., министър на външните работи 2013- 2014 г.

"Разликата между изборите сега и предишния път е в два аспекта – едната е, че сега се явяваме като партия, която е участвала в управлението, а втората – че в БСП – Пловдив се извършиха реформи и има ново ръководство. В месеците на 47 НС работихме много близо с представителя на БСП от Пловдив Иван Петков и, както обещах, бях 12-ия народен представител на Пловдив, независимо, че влязох в Народното събрание от друг избирателен район. През цялото време усещах отговорността към хората, които подкрепиха нашата листа, чувствах се ангажиран с Пловдив и по всеки един от въпросите, които бяха важни за Пловдив. Работих много близко с Иван Петков, който отново е втори в листата. Продължаваме екипната работа в кампанията“. Това каза в интервюто за Plovdiv24.bg водачът на листата на социалистите Кристиан Вигенин.

Признава, че изминалите месеци са били трудни, защото когато си в управлението на страната носиш отговорност и трябва да покажеш резултати. "В тази кампания влизаме със самочувствие, защото много от ангажиментите, които поехме пред избирателите, изпълнихме – някои изцяло, други частично. Идват хора, които казват "Браво, вие бяхте като че ли единствените, които си държаха на думата и каквото обещахте – борихте се за него“ – посочи той.

Смята, че представителите на БСП в кабинета успяваха най-добре да планират дейността си, да обяснят на хората и да постигат резултати.

"Ние се гордеем с постигнатото в социалната сфера. Това беше може би най-социалното правителство от началото на Прехода. Безпрецедентен размер на средствата за социални дейности бяха планирани и реализирани. Някои от нещата дълго време бяха елементи от нашата предизборна платформа, но не успявахме да реализираме, защото бяхме в опозиция и сега в управлението успяхме да наложим тези социални приоритети. Виждам, че нашите партньори, в плакатите на предизборната си кампания използват именно тези неща, които ние наложихме в политиката на правителството в коалиционното споразумение. Например – безплатните детски градини, което беше дългогодишна амбиция на БСП, което реализирахме сега в това управление“ – каза Вигенин.

Сред постиженията водачът на листа №28 в Пловдив-град откроява увеличението на пенсиите, което за по-малко от една година е повече отколкото за десетте години управление на ГЕРБ. Значително повече средства бяха предвидени за хората с увреждания, за социалните асистенти, за майчинството за втората година изравнено с минималната работна заплата и ред други неща, които дават на социалистите самочувствието, че са дали най-силен отпечатък в дейността на това правителство и ги амбицира да направят още повече.

Вигенин отбеляза, че за първите 6 месеца на 2022 г. има много силен ръст на износа и за пръв път България има положително търговско салдо и изнася повече, отколкото внася от ЕС, което означава че българското производство е конкурентоспособно и има пазари и най-после българската икономика може да изнася за развитите икономики повече отколкото внася от тях, което никога не е било през тези 30 години. В индустриалното производство също е реализиран сериозен ръст, като в някои месеци България е на първо място по ръст в ЕС.

"Тези примери показват, че тезата, че едва ли не някакъв хаос остана от нашето правителство, не е вярна. Не е вярно, че ние само сме харчили, защото правителството остави излишък от 1.5 милиарда и той ще продължава да расте в следващите месеци. За първите 6 месеца България има ръст на Брутния вътрешен продукт от 5 процента, което е значително повече от прогнозите в началото на годината. Това са фактите, а когато фактите говорят – и боговете мълчат. Фактите са, че имахме едно относително успешно управление. Разбира се, можем повече и затова разчитаме на подкрепа, която да ни даде шанс да продължим доброто, което започнахме“ – каза Кристиан Вигенин.

За БСП основен приоритет е да гарантира, че българските граждани няма да стоят на студено и на тъмно, че хората ще могат спокойно да посрещнат зимата и че бизнесът ще може да работи нормално.

"Има партии, които обичат да плашат хората. Те искат да създадат страх и на база на този страх да печелят популярност. Обратно, ние като партия, която добре планира нещата, която има разбиране за проблемите, има отговори на въпросите, искаме да успокоим българските граждани и да им кажем: "Не се притеснявайте, има начин да се справим с тези предизвикателства, нещата ще станат по най-добрия възможен начин.“ – коментира Вигенин.

Програмата на БСП за излизане от икономическата криза съдържа редица мерки в помощ на хората и бизнеса. Една от тях е налагане на мораториум на цените на електроенергия, топлоенергия и природен газ за битови потребители за зимните месеци. За бизнеса, работещ с природен газ, се предвижда въвеждане на пределна цена, над която държавата ще изплаща компенсации.

"Ако БСП е в управлението, държавата ще си влезе в ролята и няма да допусне шокови повишения на цените и притеснения на хората през зимния период. Това са спешни мерки и паралелно с тях ще се предприемат действия да се гарантира, че ще има природен газ и то устойчиви доставки на възможно най-добрата цена. Това означава да не изключваме доставки от "Газпром“. Ако "Газпром“ може да гарантира доставки на по-ниски цени, мисля че на първо място трябва да поставим интересите на България на българските граждани.

Да припомня, че БСП беше партията, която гласува против въвеждането на санкциите, защото тази санкционна политика не води до политически резултат, ефектът е близък до нулата, страдат гражданите. Европейската комисия създаде механизъм, по който европейските страни да могат да извършват плащания към руската страна, към "Газпром“, по начин, който да не нарушава европейските санкции.

За нас е важно да гарантираме, че този договор, който вече имаме подписан с "Газпром“, ще бъде изпълнен – те да направят доставките, ние да плащаме по одобрения от ЕК механизъм. Искаме от служебното правителство да влезе в адекватни разговори с "Газпром“. За следващ дългосрочен договор ще мисли следващото правителство. Много е важно приоритетът в политиката на правителството, което и да е то, да бъдат интересите на гражданите и на държавата. След това можем да мислим за по-глобалните въпроси“ – коментира Кристиан Вигенин.

Цялото интервю с водача на листата на коалиция "БСП за България“ за 16 МИР Пловдив-град Кристиан Вигенин гледайте в прикаченото видео.