Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин се изказа от парламентарната трибуна във връзка с решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, съобщиха от пресцентъра на БСП. Ето какво каза той:

"За БСП основна ценност е мирът. Това е в сърцевината на нашата идеология. През тази ценност ние взимаме нашите решения по важните въпроси на външната политика, а и на вътрешната. Въз основа на това можем да кажем, че проектът на решение, който ни се представя днес е прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран, без нужната информация и анализ за рисковете, до които води за страната и за българските граждани.

Припомням, че има декларация на Народното събрание от 24 февруари, с която се осъжда военната интервенция на Руската федерация в Украйна. Има решение, прието с огромно мнозинство, за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. Всички вие сте гласували за него на 4 май. То беше труден компромис, който обаче запази единството на Народното събрание. Сега с днешния проект вие ще го разрушите.

Как се стига до това решение? Първо, не беше поискана информация как решението от 4 май е изпълнено. Ние всъщност не знаем. За пръв път обсъждането на такъв ключов въпрос беше направено в комисиите на Народното събрание без участието на службите за сигурност. Нито бяха поискани предварително доклади от тях как това решение би се отразило на нашата сигурност. Не бяха поискани анализи за реалните възможности на България да предостави каквато и да е военна техника, без да бъдат поставени под риск военните способности на страната ни. Нито пък какви биха били резултатите за самата Украйна, ако такава помощ бъде предоставена.

Това решение, което искате да приемете днес, създава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция против предоставянето на военна помощ. Още по-проблематично е, че решението в тази посока се взема от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа. Решение, с което се задължава служебен кабинет, назначен от президента, и всичко това е една колективна безотговорност, която ни се представя, цената на която ще плащат

хората. Ние в тази колективна безотговорност нито ще подкрепим, нито ще участваме.

И най-важното е, че това решение днес допълнително задълбочава разделението в българското общество, което в същото време, в голямото си мнозинство не приема въвличането на България в конфликта. И каквото и да говорите за резултатите от изборите, всички социологически проучвания ясно показват къде стоят българските граждани по отношение на това, което се опитвате да решите днес.

Най-накрая този проект обвърза пряко военната помощ на Украйна с модернизацията на Българската армия. Това е цинизъм. Какво на практика означава това – нека си изпратим старите оръжия в Украйна, нека украинци и руснаци се избиват с тях, а ние ще си изпросим нови от партньорите. Както се казва, с един куршум – два заека. Това не само, че е цинично, но е отвратително.

За мен няма съмнение, че солидарност с Украйна е нужна. Войната се води на територията на Украйна. Възмутително е, че срещу зимата стотици хиляди остават без ток, без вода, без отопление. Но България би могла да има съвсем различна роля, която вярвам, може да бъде оценена и от българските граждани, и от партньорите ни. Аз вярвам, че България може да бъде страна, която работи за мира, а не за задълбочаване на военния конфликт. България може да бъде държава, която помага за възстановяване на разрушената инфраструктура в Украйна. България може да бъде държава, която оказва сериозна хуманитарна помощ, особено в районите, населени с етнически българи.

Това, което правите днес, е просто една необмислена политическа акция. Този текст е непоправим и трябва да бъде отхвърлен в неговата цялост. С тези действия днес вие не утвърждавате, а ерозирате подкрепата за ЕС и НАТО в българското общество.

Днес се ражда една коалиция на войната, която рано или късно ще доведе до тежка политическа цена за всички, които днес натиснат копчето "за“ това решение. Все пак, все още имате време да размислите преди това да се е случило. Ние от БСП казваме: "НЕ на войната, ДА на мира!“