"Има голяма доза лицемерие във всичко, което се говори. Защото има риск българите да стоят на тъмно и студено. Има риск предприятията да спрат работа или да намалят своя обем и да уволняват хора, a българската продукция да не бъде конкурентноспособна на европейските и световни пазари. Трябва да направим така, че "Газпром" да може да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор и да намерим подходящ механизъм, по който тези количествa да влязат в България. В момента няма друга реалистична алтернатива, която може да гарантира относително по-ниска цена и сигурност в доставките." Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите му е въпрос към служебното правителство защо е преценило, че ще вземе само единия танкер с втечнен газ. "Задължително трябва да тръгне интерконектора с Гърция. Но дори и така, ние нямаме възможността да допълним цялото количество, което ни е необходимо. Няма нищо укоримо в това по механизмите, по които редица европейски страни внасят руски газ - ние да го направим по същия начин", добави социалистът за проблема с доставките на синьо гориво и начините за справяне с кризата произтичаща от това.

"Ние предложихме и наложихме мораториум върху цените на електроенергията за битовите потребители. Тогава всички обясняваха каква драма ще настане, нищо подобно. Както компенсираме в момента бизнеса за разликата в цената на електроенергията над тавана сложен от парламента - по същия начин може да се направи таван на цените на електроенергия, топлоенергия и газ за битови потребители и компенсации над определена цена на природния газ за фирмите. Другата алтернатива е да оставим хората на тъмно и бизнеса да затвори", обобщи Вигенин за някои от мерките на левицата в сектор енергетика.

"Това правителство остави през август 1.5 млрд. бюджетен излишък, който би трябвало да расте. Защото влизат повече средства в бюджета, защото ръста на брутния вътрешен продукт, който оставяме е доста над прогнозите в началото на годината. Даваха ни прогнози за малко над 2% ръст на БВП, а след първото шестмесечие е близо 5%. Това означава, че икономиката расте", посочи зам.-председателят на БСП за постиженията на редовното правителство в икономическия и финансов сектор.

Социалистът бе категоричен, че БСП е единствената партия, която се опитва да види проблемите на хората и предлага реалните решения, докато през това време другите се карат и занимават с обвинения за офшорки.

"ИТН както казахме още в предния парламент - "мандалото хлопна", защото те се доказа като партньор, на който не може да се разчита. С ДБ имаме различия по някои теми, но търсим общото. Защото трябва да се намери формата под която да работим заедно", коментира той за трудностите стоящи пред всяко едно коалиционно управление и подчерта, че благодарение на социалистите не е допуснат износ на оръжия за Украйна.

В заключение Кристиан Вигенин каза, че е бил направен необоснован опит за намеса във вътрешните работи на БСП от страна на президента, през служебното правителство. "Хората са достатъчно интелигентни, за да разберат какво се случва", завърши той.