Криминалисти разкриха две телефонни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. ​Полицията отново отправя апел към гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания, в които им искат пари и ценности.

До разплитането на първата телефонна измама, осъществена на 18 октомври, се стигнало, след като водач на такси от Севлиево доброволно предал в ОДМВР - Габрово сумата от 3800 лева, дадени му от негов колега от София. Веднага била създадена организация за установяване на произхода на парите и самоличността на столичанина. В резултат на координирани действия на служители на ГД "Национална полиция“ и колегите им от СДВР е изяснено, че средствата са получени от телефонна измама спрямо възрастен мъж от София.

По данни на жертвата му били взети 5000 лева по схемата с обаждане от мними полицаи и последвал пореден разговор, в който жена, представила се за негова болна роднина, поискала пари за смяна на дограма. Средствата били предадени на таксиметров шофьор от София. При съвместните действия, реализирани от ГДНП, СДВР и ОДМВР – Габрово, е установена самоличността на таксиметровия водач. Той е открит в дома си на 20 октомври. От него е иззет мобилен телефон и СИМ карта, с която е водил комуникацията с извършителите.

Другата измама е осъществена на 20 октомври спрямо 93-годишна жена от Варна. Извършителите действали по схемата "освобождаване на колетна пратка“ и ѝ отнели 4800 лева. След сигнал веднага е създадена организация от служители на ГДНП  и е установен куриерът на парите - 58-годишен варненец. Мъжът е задържан на изход на ГКПП Дунав мост - Русе при съвместни действия на ГДНП, ОДМВР - Русе и ОДМВР - Варна. У него е открита отнетата сума и телефон.

Работата и по двата случая продължава под надзора на районните прокуратури в София и Варна.