Телефонните измамници продължават по старите, изпитани вече схеми. Основната е т.нар. "съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници“. Дали ще бъдат мними полицаи, лекари и прокурори, основното е, че винаги се стига до момента, в който трябва да бъдат дадени пари. В този момент човек трябва да знае, че се касае за телефонна измама. Това каза Стефан Попов – началник Сектор "Детска престъпност и криминален контингент“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Жертви на телефонни измами могат да станат пенсионери, възрастни хора и дори деца, заяви той. Най-често това са самотно живеещи хора, които нямат близки и роднини в България.

Въпреки че много се говори по тази тема, очевидно има още какво да се направи в тази посока, призна Стефан Попов. "Това е престъпление, което зависи от нас – зависи как ще реагира човек в дадената ситуация. Реално извършителите не знаят кой ще вдигне от другата страна, престъплението е дистанционно. Колкото повече говорим в нашите семейства с нашите роднини, нашите майки и бащи, баби, дядовци и деца, толкова шансът човек да не стане жертва на такова престъпление е по-малък. Нищо не ни пречи да отделим пет минути, просто да си поговорим с възрастните хора, които нямат близки, да знаят схемите, да знаят какво трябва да направят. В един такъв момент човек изпада в паника и когато изпадне в паника, ние не знаем какво ще направи“, обясни той.

Жертвите на телефонни измами често смятат, че измамникът знае всичко за тях, отбеляза Попов. "Няма такова нещо. Те звънят на произволно набрани телефонни номера, не знаят кой ще вдигне слушалката от другата страна. Вдигайки слушалката, човек започва да дава информация за себе си, за своите близки, за банкови сметки и за спестявания, които има вкъщи. Реално ние самите даваме тази информация“, обясни той.

Ако станем жертва на телефонна измама, Стефан Попов съветва да затворим телефона и ако се притесняваме за някой наш близък, да се обадим, но от друг телефон.

От началото на годината в столицата са задържани повече от 10 човека, изпълняващи ролята на куриери. Обикновено профилът на посредниците при телефонни измами – т.нар. "мулета“, е безработни хора, търсещи работа. Извършителите попадат на тях чрез обяви за търсене на работа. "Свързват с тях и обещават добре платена работа, свързана с пътуване. Доста често хората склоняват да започнат да извършват тази дейност, без да знаят, че са извлечени в схема за извършване на телефонна измама. Когато такъв човек бъде привлечен в подобна схема, без да знае, отивайки на посочено от извършителите място, няма как да не разбере за какво става въпрос. Или ще му бъде хвърлен пакет, съдържащ парична сума, или този пакет ще бъде оставен някъде, или възрастен човек ще дойде притеснен при него и ще му го даде. Тогава тези хора разбират, че са въвлечени в схеми на телефонна измама. Ако в този момент те подадат сигнал към полицията, за тях няма последствия, но ако продължат, те стават съизвършители на това престъпление и носят същата наказателна отговорност, каквато и самите извършители“, поясни Попов.