"Готови сме с работната група между Министерството на иновациите и растежа, Българската фондова борса и Българската банка за развитие. В нея се излъчиха представители от трите институции“. Това заяви Красимир Якимов, началник на кабинета на министър Пулев, след края на работната среща, провела се в Министерството вчера.

Българската фондова борса, Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие ще създадат инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, чрез който да се финансират малки и средни предприятия. Инвестиционният инструмент ще финансира напълно прозрачно набирания на капитал през Борсата, както дългово – посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово – в IPO-та. Ще привлича допълнителни средства от институционални и индивидуални инвеститори на Борсата за постигане на целите си, като се предвижда той самият да осъществи IPO след учредяването си.

По думите на Якимов целта на работната група е да разработи механизъм за създаването на инструмента, съгласно нормативните изисквания.

"Работата трябва да приключи до края на м. октомври, като след това МИР ще пристъпи към практическо прилагане на механизма в ББР, според който банката ще има най-вече ангажимент за обезпечаване на ресурс за дълговите финансирания по съвместния проект, а Българската фондова борса ще се ангажира с привличане на ресурс за частта за дялови финансирания“, допълни още той.

Припомняме, че миналият четвъртък в интервю пред в-к "24 часа“ министър Пулев обясни, че в момента на борсата има един доста добре развиващ се сегмент – BEAM-пазар. На него малки и средни предприятия могат да станат публични. По думите му, ББР е силен институционален играч, който ще помага на предприемачите. Министър Пулев каза още, че всички технически детайли ще бъдат разписани от работната група по най-правилния за всички страни начин.

"Нашето решение прави две неща едновременно – изчиства голяма част от процесите, свързани с финансиране, от гледна точка на ББР, защото ги прави публични, а от друга страна, подпомагаме развитието на капиталовите пазари“, добави още той.