Спор се разрази между депутатите в образователна комисия за това дали да повтарят слабите ученици от 1 до 4 клас. Законът за предучилищното и училищно образование не е съвършен и не е свещен. Това заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, която обсъди три проекта - на ГЕРБ, "Демократична България" и "Възраждане".

Спорният момент е повтаряне на клас на слабите ученици от 1 до 4 клас на "Възраждане". Учебните програми не акцентират достатъчно в съдържателен план, според него. Не можем да си позволим изключваща система на образование, смята Вълчев. В същото време има достатъчно деца в риск без подкрепа от семействата. Не е включваща системата, която избутва, каза Вълчев, който настоява, че трябва да се намери баланса.

Той се обяви още за ежегодна атестация на директорите. Системата трябва да стимулира и учителите, и учениците да бъдат, не да имат, иска Красимир Вълчев и настоя за регламентиране на атестацията на директорите.

Мукаддес Налбант от ДПС не е съгласна учениците от 1 до 4 клас за повтарят. Кой е виновен за това, че децата не са подготвени, попита тя, а отговорът, според нея, е - родителите и учители. Децата обаче не трябва да носят вината за това. ДПС е за атестирането, но трябва то да е ефективно. За Налбант мандатността на директорите не е лошо предложение, но попита дали чисто физически е възможно ежегодно атестиране. За нея това предложение трябва да се прецизира.

Пътят към ада е посипан с добри намерения, предупреди Николай Денков като заяви, че предложението на "Възраждане" води към ада. Но харесва идеите им за патриотичното образование. Това обаче не било достатъчно да се подкрепи законът на "Възраждане". Така или иначе е много патриотично образование в българското училище, поясни позицията си той, цитиран от News.bg.