Вината е на безгръбначните управляващи у нас, които предадоха българския национален интерес в РСМ. Снощи в Северна Македония имаше поредната проява на антибългаризъм. И ако в Битоля беше опит за палеж, а в Охрид – хвърляне на камъни, сега вече сме свидетели на стрелба по българския културен клуб в Охрид, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. 

Във всички случаи македонските власти се опитват да неглижират случилото се. А това се случва на фона на засилено преследване на хората с българско самосъзнание в Северна Македония през последните две години. Собствениците на автомобили с българска регистрация се глобяват поголовно. Хора с дребен бизнес се притискат, докато фалират. А онези, които участват в мероприятията на българските организации, се привикват в полицията за "информативни“ разговори. Всичко това е придружено със силна медийна кампания за оплюване на всичко, свързано с България и българите.

Нищо от подписания договор от 1 август 2017 година не се спазва. А точно обратното. И на този фон реакцията на официалната власт в България е повече от унизително мълчалива.

Защо се случва така? Ясно е за всички, че през последните десетилетия Скопие се стреми да изгражда някаква нова идентичност, присвоявайки си части от българската история. В тази идентичност място за македонските българи няма. Стотици са случаите на репресии след 1990 година срещу местни хора с българско национално самосъзнание. Включително арести и присъди. Но ако преди Скопие отричаше въобще съществуването на българи в Македония, то с договора от 1 август 2017 г. скопското правителство официално не само ги призна, но и пое ангажимент да гарантира техните права, да се откаже от малцинствени претенции към България, да седне на една маса с нас и да обсъжда общата ни история и да се ангажира и с общи чествания на наши герои и събития.

Въпросът за българите в Македония се появи на вниманието на международната общественост. Това доведе до засилена активност на местните българи, които получиха самочувствие, че България най-сетне се сети за тях. Именно това вбеси официално Скопие, което смяташе, че подписания договор ще остане само лист хартия, който ще им даде "зелена светлина“ за Европейския съюз. Но те въобще нямаха и намерение да се съобразяват с него.

След настъпилата политическа криза у нас през 2021 г., когато политиците в Скопие видяха, че България е "село без кучета“ и новите политици в София не вземат самостоятелни решения, а слушат външни ментори, те освен нахални, станаха и брутални. С налагането на т.нар. план "Макрон“ България всъщност капитулира и от Скопие сметнаха, че са победили. Станаха неотстъпчиви, "историческата“ комисия спря да работи, засилиха настиска срещу македонските българи и закономерно се стигна до тези палежи, хвърляне на камъни и стрелба срещу офисите на българските организации в Македония.

Тоест вината за това, което се случва, е и на нашите безгръбначни политици, които за да получат подкрепа от външни фактори, предадоха не само българския национален интерес, но и заложиха живота на македонските българи в името на своите амбиции за власт и пари.

И ако днес в Македония се стреля срещу български клуб, а утре пострада физически дори един българин, наред с управляващите в Скопие отговорност трябва да носят и онези български политици, които приеха т.нар. план "Макрон“ и предадоха българите в Македония. А именно Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Карадайъ – които и сега, след всички изстъпления срещу българите в Северна Македония, продължават да мълчат, вкопчили се в битката за власт.