Много трудно ще се стигне до непопулистки бюджет, когато бъде съставено правителство и то внесе бюджета за следващата година. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ икономистът Красен Станчев.

"Опитът на служебния кабинет да принуди парламента да направи по-бързо редовно правителство с това, че първоначално беше отказано съставянето на проектобюджет за следващата година, не успя. Предполагам, че законопроектът, който ще внесат ще съдържа някои много важни институционални решения – най-вече за общините, тъй като при тях трябва да се решат доста проблеми по разходната част на бюджетите. В момента, в който служебното правителство внесе този законопроект за удължаване на действието на сегашния закон за бюджета, те всъщност са изпълнили изискванията на Закона за публичните финанси. Въпросът е, че БСП предлагат увеличаване на бюджетния дефицит, което е доста недалновидно. Съответно много трудно ще се стигне до непопулистки бюджет тогава, когато бъде съставено правителство в този парламент и то внесе бюджета за следващата година“, обясни той.

Красен Станчев каза още, че удължаването на досега действащия бюджет ще се отрази под формата на поддържане на висок бюджетен дефицит, отлагане на плановете за по-дълъг период за влизане в еврозоната и по-високи лихви при опитите да се финансират разходите с външен заем.

Според икономиста има един шанс за работещо правителство и той е с мандата на партията на Стефан Янев – "Български възход“. Той би се състоял от четири партии – ДПС, ГЕРБ и може би не всички депутати от БСП.