Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина, предупреждават от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Българите, които желаят да гласуват в чужбина на 2 април, могат да подадат писмено заявление до българските представителства зад граница или онлайн през интернет страницата на ЦИК.

Крайният срок за подаването Електронни заявления е днес до 24:00 ч. българско време. 

В електронното заявление избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН, постоянния си адрес в България, както и мястото извън страната, в което желае да гласува. Изписването е на кирилица.

Заявлението за гласуване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по образец – Приложение № 28-НС, публикуван на сайта на ЦИК) и подадено лично до съответното дипломатическо или консулско представителство. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Избирателни секции извън страната се образуват при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място, както и за съставяне на списъците за гласуване за образуваните избирателни секции.

До 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница.

Най-много заявления са подадени от граждани в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, САЩ.