Два дни бяха необходими на новите 240 депутати, за да изберат председател на парламента. Днес те посочиха Рая Назарян от коалицията ГЕРБ-СДС, която зае най-висшия пост в държавата.

Назарян ще остане в историята като един от най-младите председатели на парламента. Тя оглави законодателния орган на 38-годишна възраст.

Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 година във Варна. Средното си образование получава във варненската Хуманитарна гимназия "Константин Преславски", след това завършва "Право" в Университета за национално и световно стопанство.

От 2013 е част от Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследственото право. Кариерата ѝ започва при Менков Менков, който е адвоката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Рая Назарян влиза в парламента за първи път в 48-ото Народно събрание.

Политическата кариера на Рая Назарян

Рая Назарян членува в комисията по правни въпроси и е заместник-председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в 48-ото Народно събрание. В 49-ото Народно събрание Рая Назарян стана и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, след като Десислава Атанасова бе избрана за конституционен съдия, а Бойко Борисов пое лидерството на групата. 

Назарян бе част и от преговорния екип при обсъжданията с ПП-ДБ за осъществяването на ротацията. В момента тя е част от настоящия преговорен екип на ПГ на ГЕРБ-СДС за съставянето на правителство.

Рая Назарян е едва четвъртата жена, която оглавява председателския пост на Народното събрание. Преди нея председатели жени бяха Ива Митева, Цвета Караянчева и Цецка Цачева.