Да имаш два ядрени реактора и да не ги използваш, защото са руски – това е престъпление. Но те дори вече не са руски, те са български. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Когато се коментираше сключването на споразумение за началото на разговори с правителството на САЩ за договаряне за изграждане на нова атомна мощност в АЕЦ "Козлодуий", казахме, че ще се обърнем към Конституционния съд, защото това решение е антиконституционно", каза Костадинов. 

По думите му с подобно решение се нарушава основния принцип в конкуренцията. България взима решение да се предприемат действия за облагодетелстване на чужда фирма за милиарди.

"Мен не ме интересува дали един реактор ще бъде руски или американски, интересуваме ние да стоим на светло, на топло и да плащаме ниски сметки", посочи Костадинов.

Той обясни, че има антиконституционно, лобистко решение, с което се показва как сме верни на американците. Подкрепа ще търсят единствено от БСП, като са нужни още 21 подписа, за да се входира жалба по казуса. Лидерът на "Възраждане" напомни, че партията е твърдо "за" развитие на ядрената енергия в България. Той бе категоричен, че тя е зелена енергия.