Еврото може да донесе някакви икономически изгоди само на силни икономики. За слабите икономики то е буквално като отрова, смърт. Това заяви лидерът на ,,Възраждане“ Костадин Костадинов, в предаването ,,Това е България“ на ,,Радио Фокус“. 

Във връзка с предложението на партията за референдум за влизането на България в Еврозоната, Костадинов обясни, че в референдума ще поставят под въпрос времето за влизане. 

“Ние от тази гледна точка можем да свикаме обаче такъв референдум, който да отложи членството на България в еврозоната, защото съгласно договора, който сме подписали през 2007 г. и който ни препраща към договора от Маастрихт, ние трябва да влезем в еврозоната, но нямаме указана дата. Т.е. датата може да бъде след 100 години", каза лидерът на партията.

“Този критерий, който ние сме вложили във въпроса, е възможно най-защитният за българския интерес.", уточни Костадинов.

По думите му от “Възраждане" се притеснят, че Еврото на практика ще унищожи спестяванията и доходите на хората и ще вдигне цените страшно много в България.

Въпросът, който партията ще предложи ще бъде "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от европейските доходи". Предварителни оценки на статистици сочат, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след четвърт век.

Цоня СЪБЧЕВА