Костадин Костадинов, "Възраждане“ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 15. 10. 2022 г.

Учредяването на фондация "Костя Копейкин“.

"И точно 4 дни преди да се събере прословутото 48-мо Народно събрание в "сградата на съгласието“, но дали ще имат съгласие е друг въпрос, казвам добър ден на Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане“. И веднага към въпросите – Вие Костадин Костадинов ли сте, или Костя Копейкин?“, попита Беновска. Костадинов отговори: "Костадин Костадинов съм аз! Костя Копейкин е литературен герой, както наскоро разбраха някои жълтопаветни, маргинални слоеве в нашето население! Те, понеже не четат, не бяха наясно с това нещо. Мислят, че някой доста остроумен техен съмишленик го е измислил, но бяха доста разочаровани, когато разбраха, че всъщност истината е доста по-различна! Просто нещо, което те обикновено правят – крадат! Откраднали са един литературен герой и са го присадили в "утаечните“ слоеве на българската псевдожурналистика!“.

Лидерът на "Възраждане“ обясни, че фондацията "Костя Копейкин“, която в момента се учредява от млади съмишленици, ще има две основни цели. Първата е да дава стипендии на талантливи деца в сферата на литературата, за да се поощрява грамотността. Водещата попита какви теми ще се зададат на децата. Събеседникът ѝ отговори, че теми няма да се поставят, децата имат пълна свобода. "А кой ще го журира, обикновено журитата са представители на тези среди, които Вие не харесвате?“, попита Беновска. Костадинов отговори, че хората, които ще оценяват дарбите на децата, няма как да бъдат от медийните среди. Това са различни сектори. Той продължи, че втората задача на фондацията ще бъде раздаването на ежегодна награда "Иванчо Хаджипенчович“ и тя ще бъде награда за продажна журналистика. Тя ще бъде в няколко категории, за медии, за така наречените инфлуенсъри, за журналисти, за граждански организации.

"А няма ли да номинирате и някои политици, като предатели на идеалите ни?“, попита Беновска. Костадинов отговори, че е имало и предложения да се направи приз за продажен политик на името на Кириак Стефчов. Има възможности и в тази посока. Той заяви: "Имаме време да го направим и няма нищо, което да ни спира! Всъщност момчетата ще решат. Много хора си мислят, че това съм го измислил аз, чудейки се как да отвърнем на тези, които се занимават с това да принизяват моя образ и да ме клеветят в публичното пространство! Истината е, че това са хора, които от години не търпят еднопосочната пропаганда в българското общество. И знаете ли какво ни казват тези млади хора – колкото повече ни говорят колко е добре в България и как ние нямаме друг път и друга алтернатива, освен ЕС и НАТО и там сме родени и там ще умрем, толкова повече ние се оглеждаме и виждаме, че реалността е много по-различна! И си задаваме въпроса – на очите си ли да вярваме, или на пропагандата!? Вие сте по-голяма от мен и знаете как хората преди 1989 г. също са имали този проблем – на "Работническо дело“ ли да вярват, където има само "успехи, успехи, успехи“, или на реалността, на опашките за някои хранителни стоки в магазините, дефицита и така нататък!“.

Защо Деян Николов няма да бъде народен представител?

"Защо един от "десните ви ръце“, Деян Николов, инициатор на фондация "Костя Копейкин“, няма да го видим в Народното събрание? Четох, че още двама души от Варна също няма да влязат!“., попита Беновска. Костадин Костадинов обясни, че Николов и в предишния мандат е можел да влезе, но не е пожелал. Той продължи, че хора като него са изключително успешни в своята сфера. Той е управител на голяма фирма, която в момента приключва много важна сделка. Костадинов обясни: "Въпросът, който ми бе зададен от Николов, беше следния – ние в момента сме на финала на една сделка, която ще създаде нови работни места, която дори ще увеличи, макар и с промили от процента, БВП на държавата. Ако аз вляза в парламента, тази сделка няма да може да бъде завършена по този начин и фирмата губи! Ако смятате, че можете да се оправите и без мен в парламента, защото сделката ще завърши през декември, а така или иначе ще има нови избори, най-вероятно през февруари-март догодина? Ако обаче не можете без мен, кажете и аз влизам в парламента и напускам! Аз одобрих неговата позиция и казах, че всеки един от нас трябва да има и свое личностно развитие, освен политическото. Той е в нашия екип за запазване на българския лев, в контактната група, която ще бъде организирана от нас следващата седмица, заедно с Виктор Папазов, основателя на фондовата борса, която ще търси контакт с всички политически сили за референдум за запазване на българския лев! Просто няма да е народен представител засега! И това е показателно какви хора имаме във "Възраждане“. Ние не се борим за депутатско място, за власт на всяка цена! Ние се борим, за да прокарваме политики и да сме успешни! А хората във Варна и те си имат лични причини. Единият ще става родител пак! Когато живееш във Варна и трябва да си 5 дена в седмицата в София и когато имаш и друго малко дете, трябва да кажеш в един момент – семейството! Но ние не губим нищо и това е показателно какви хора имаме във "Възраждане“!“.

Опита за сваляне на украинското знаме от балкона на Столична община от общинския съветник Борислав Иванов.

"Имате един общински съветник в София, Борислав Иванов, който свали до един екстравагантен начин най-накрая знамето, украинското знаме от сградата на СОС. Той обяви, че е подал молба за членство във "Възраждане“!“, продължи Беновска. Костадинов отговори, че все още не е подал молба за членство. Заявил е, че ще започне да представлява интересите на "Възраждане“. "Иначе ние се познаваме с него, но тези негови действия са организирани изцяло от него самия. Когато беше първият му опит да свали украинското знаме от СОС, той се обади и попита – ще дойдете ли да ни подкрепите? И ние бяхме отвън, отидохме да го подкрепим чисто морално!“, обясни Костадинов.

"Искам само да обясня за хората, които не са ходили в СОС, този балкон не е директно на кабинет на Фандъкова, а е тераса в секретарската стая във фоайето! Така че той не е прониквал в кабинета на Фандъкова, не е пипал компютрите, както казват!“, каза Беновска. Костадинов отговори: "Знаейки каква е мощта на американската медийна пропаганда в България, не коментирам дори такива неща, но ще се чуем с него, ще се видим и ще говорим!“.

Ще участват ли в разговори с контактната група, излъчена от ГЕРБ?

"Казахте за контактна група за еврозоната, а имате ли вече контактьори по призива на Бойко Борисов евроатлантически ориентирани да преговарят за ново правителство?“, попита Беновска. Костадин Костадинов отговори: "Ако аз дам разрешение за разговор с лицата Соломон Паси и Росен Плевнелиев, едни от най-пропадналите личности в българската политика и мразени тежко от голяма част от българския народ, нашите избиратели ще ме гонят с камъни по улиците! Няма как да седнем да разговаряме с такива хора. Аз преценявам предложението на Бойко Борисов като една доста умела шега! Кой нормален човек би седнал да разговаря със Соломон Паси и с Росен Плевнелиев, извинявайте! Това са тежки маргинали в политиката! Те дори не са в политиката!“.

Законопроектът на "Възраждане“ за осветляване на чуждото влияние в българските медии.

"Опитах се да поканя Соломон Паси, но той засега се въздържа! Ние, като медия, и аз, като журналист, осветяваме всичко!“, обясни Беновска. Костадинов отговори: "Да, вие осветлявате всички позиции и затова сте медия, а не сте като американските радиоточки! Вие каните всякакви хора и дори да имате пристрастия, което е нормално за всеки човек, не позволявате тези пристрастия да Ви се отразяват по време на разговора, което Ви прави чест!“. Беновска се пошегува: "Имате късмет, че не съм в американска медия, щяхте да си намерите майстора в мое лице!“. Лидерът на "Възраждане“ каза: "Вие имате късмет, че не сте в американска медия!“.

"Беновска обясни: "Не е късмет, а сама съм си го избрала! И само една скоба, навремето, когато ние тръгнахме "Радио К2“, преди 13 години, Сашо Диков беше директор на "Канал 3“, бедни, прохождащи медии. Кандидатирахме се няколко пъти със съвместни и индивидуални проекти, но не ни удостоиха с тази чест. Не знам дали са по-малко културни, по-малко утвърдени, или нещо друго ни е по-малко! Слушалката в ухото, може би, не могат да ни я сложат! Повече няма да Ви питам по тази тема, защото Вие вероятно ще изпълните обещанието си да внесете законопроект за медиите!“. Костадин Костадинов отговори, че законопроектът ще бъде внесен следващата седмица. Той още веднъж подчерта, че всъщност "Възраждане“ ще преведе на български един американски закон. "10 пъти казахме, че ще преведем този американски закон. Половин час по-късно излезе по всички тези американски отходни канали излязоха с новина, че "Възраждане“ ще внесе руския закон! Твърдяха, че ще затваряме медии, ще ги цензурираме – това са пълни лъжи!

"Г-н Костадинов, с Вас се познаваме отдавна – sic transit Gloria mundi! Имате надежда, че и това ще премине! Вие затова сте в политиката!“, обърна се към госта си Беновска. Той отвърна: "Като си говорим така да кажа – panta rei! "Така преминава световната слава“, "всичко тече, всичко се променя“! И това ще мине, но въпросът е какво ще дойде!“.

Решението да не поканим руския посланик на тържественото откриване на 48-то Народно събрание.

"И на друг език, който е нежелан в момента в България – поживем, увидим! Какъв беше този болезнен и няма да го формулирам, защото мога да кажа много нелицеприятни неща, сега ще се задържа в момента към тези, които го проповядват – да не идва руската посланичка Митрофанова в Народното събрание, че даже ѝ пришихме и беларуския посланик?“, попита Беновска. Костадинов отговори: "На срещата в Народното събрание в четвъртък им казах – щом толкова искате да се харесате на вашия посланик предлагам едно "соломоновско решение“ – нека да не каним нито един посланик! Вашият посланик, американският, ще го разбере това нещо! Протоколът е категоричен в този случай, категорична е и Виенската конвенция – или каниш всички посланици, или не каниш нито един!“.

Костадинов заяви, че американската посланичка е посетила в Добрич училище, което е получило финансиране от американските въоръжени сили. Той припомни думите на Джавахарлал Неру, че няма нищо по-страшно за един народ от интелигенция, отгледана от колонизаторите. В момента това се прави в България. Недопустимо е в български учебни заведения да има значи на чужди държави, като знакът на "Америка за България“. Лидерът на "Възраждане“ попита: "Ами ако утре, да кажем, започне да се развива турската фондация "Тика“ в България? Знаете ли какво правят, когато отидат и раздадат някакви пари? Те забиват турското знаме! По този начин маркират територия!“.

"Искате ли да кажете, че в момента украинското знаме по някакъв начин се забива навсякъде и маркира територия?“, попита Беновска. Костадинов отговори, че точно затова "Възраждане“ иска да свали украинското знаме от сградата на Столична община. "“Евроатлантическата тълпа“ е толкова неграмотна, толкова дяволски некадърна, че не може да осъзнае елементарни неща! Тя подивява, когато на Шипка се веят руски знамена, което е съвсем нормално, защото в крайна сметка това е едно от местата на руската и българската бойна слава, но смята за съвсем нормално да се веят и да се слагат и да стоят с месеци чужди знамена в български държавни институции!“, категоричен бе Костадинов.

"Още малко искам да задълбоча разговора по темата за правото на политиците да решат кого да поканят в Народното събрание. Нека да чуем какво казахте, в това число и Вие, и вашите така наречени колеги политици, по повод на Митрофанова!“, продължи Беновска и пусна запис от изказванията след срещата в Народното събрание от 13.10.2022 по повод това дали да бъде поканен руския посланик на тържественото откриване на 48-то Народно събрание:

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

Да ви върна в реалността.

 

Днес. "Избраниците“ ни: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Възраждане“, "БСП за България“, "Демократична България“, "Български възход“ се надхитрят за власт!

Или, отново, ще надхитрят нас?!

 

Бойко Борисов: Няма да влезем в Събранието, ако г-жа Митрофанова дойде! Точка! И аз се надявам тя да направи този жест да не проваля първото заседание на Парламента. Така че ние сме категорични! Надявам се различните мнения по всички различни теми, без тази!

 

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението, а именно, че не следва да бъдат канени посланиците на Руската федерация и на Република Беларус.

 

Андрей Гюров, ПП: Поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. Затова подкрепихме тази наша позиция и този път мнозинството застана зад нея.

 

Хамид Хамид, ДПС: Няма място г-жа Митрофанова на утрешното заседание!

 

Надежда Йорданова, ДБ: В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята достойна позиция.

 

Георги Свиленски, БСП: Трябва да се спазва държавния протокол и всички посланици, включително и г-жа Митрофанова, трябва да присъстват.

 

Костадин Костадинов, Възраждане: Ние предложихме "соломоново решение“ да не каним нито един! В крайна сметка посланиците няма да липсват на никого, ако не са на откриването на Народното събрание.

 

Георги Самандов, КБВ: Нашата позиция е за спазване на правилата. Има правила, има протокол! Това е нашата позиция!

 

Румен Йончев, КБВ: Затова и ще се придържаме към позицията на МВнР и позицията на ЕС. Точка по въпроса! Те са да не присъстват на заседанието!

 

Борисов, Доган, Радев, Кирил, Асен, Корнелия! "Да умра, додето още ме обичаш!“ ще произнесете ли?

Аз съм Беновска. И питам.

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

"А Вие видяхте ли какъв сериозен конфликт се разигра в ГЕРБ? Рашидов излезе и каза, че ако не поканим русата посланичка ѝ обявяваме война! Нека да Ви го пусна и ще коментираме темата!“, продължил Беновска и пусна запис от интервю на Вежди Рашидов за БНР от 12.10.2022 г.:

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

"Избраниците“ ни: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Възраждане“, "БСП за България“, "Демократична България“, "Български възход“ се надхитрят за власт?

Или, отново, ще надхитрят Нас?!

Дали, посланикът на Русия Митрофанова да дойде в НС?! Страхотен спор! Това ли ще реши цената на хляба, тока, газа? Това ли ще реши: Кой и на Какво основание Иска? Но! И Може ли??? Да Управлява България?!

Обаче. Вежди. С неговата откровеност. Митрофанова?! Защо да не идва в НС???

Доайенът на 48 НС, творецът Вежди Рашидов, подпали Бойко:

Вежди Рашидов: Това е обявяване на война! Ами, кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук? Аз питам: чий е този "зор“? Вижте, това е работа, наистина, на висока дипломация, това е работа на държавническо мислене и не е работа на депутати от тази или онази партия. Няма значение, дали, тя се казва ГЕРБ или ПП! Тези хора не са за Българския парламент! Тези хора се държат безотговорно и, пак, повтарям- една дума, която всички, които влязоха в парламента, бързо забравиха: Отговорността си към българския народ.

Това е всичко, което искам на тези години - да им кажа, ако мога да им кажа! Ако не мога – да са живи и здрави, няма проблем. Но, това не е поведение. Аз такова поведение не бих поощрил. Да, вътре сядаме и работим и то - в името, пак казвам - на този народ. За какво се дърляме, кое си "мерим“, какво точно си "мерим“? Да, имаме дрязги! Да, нямаме съвпадение на идеологиите! Да, имаме различни възгледи! Имаме различни принципи. Но, когато седнем да решаваме съдби на нашия народ, който ни е изпратил там – това ли е поведението?! Такова ли трябва да бъде?! Ами, да си ходим по къщята и там да си мерим някои "характери“! Смятам, че това е грешка!

Бойко Борисов не прости на Вежди – що се бърка в "евроатлантическата“ Му –Бойкова ориентация…

Бойко Борисов: Няма да влезем в Събранието, ако г-жа Митрофанова дойде! Точка! И аз се надявам тя да направи този жест - да не проваля първото заседание на Парламента. Така че ние сме категорични! Надявам се различните мнения по всички различни теми, без тази! Така! И, понеже, това- явно не е било достатъчно за някои наши членове - сега да го чуят и от мен!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Беновска попита: "Как ще коментирате, тлее ли "руска бомба“ в ГЕРБ?“. Костадинов отговори: "Не е "руска бомба“, просто Вежди Рашидов е един изключително достоен българин, който казва това, което мисли, който е свободен човек и от висотата на своите години няма нито зависимости, нито страхове, нито опасения! Това е свободата, да казваш това, което мислиш, да правиш това, което казваш! Когато искаш нещо – да го правиш! Когато не искаш нещо – да не го правиш! В този случай Рашидов, като свободен човек, казва това, което според мен мислят и голяма част от другите народни представители. Защото съм уверен, че далеч не всички мислят като Бойко Борисов. Нещо повече, според мен дори Бойко Борисов не мисли като Борисов в момента! От неговите лупинги в политиката е трудно да се разбере какво той реално мисли, защото обича да се харесва на силните на деня! Не е точно обявяване на война, тук Вежди Рашидов малко преувеличава, но наистина е вражески акт! Това е ход, който казва – не ви искаме, не сте желани в България! Това нарушава принципите на гостоприемството, да оставим настрана, че нарушава и принципите на международното право! Това нарушава принципите на домакинското гостоприемство! Ние се държим като груби хулигани в собствената си държава!“.

"Вие лично и вашите хора сте доста критични към американското влияние в България, сега ми хрумва да Ви питам, ще станете ли да напуснете залата на 48-то Народно събрание, ако посланик Херо Мустафа с изтекъл мандат е вътре?“, попита Беновска. Костадинов отговори, че няма да напуснат, защото смятат, че това "съревнование“ между американския и руския посланик е обидно за нас. Той продължи, че би напуснал, ако има унизително или обидно отношение към български посланици. "Аз не одобрявам американската политика спрямо България, не одобрявам действията на американската посланичка, но аз съм възпитан човек! Ние от "Възраждане“ сме добри българи и сме гостоприемни! Когато тя е на наша територия, тя е наш гост! Гостите са свещени! Ти може да не ги харесваш, може да ги ненавиждаш, но на твоя територия си длъжен да ги пазиш с цената на всичко! Аз не съм простак като другите, които сега показахте, които, какво показват, като изгонят руския посланик? Знаете ли, тази "евроатлантическа, просташка тълпа“, тя води едно голямо съревнование в момента за приза "златната наколенка“ в състезанието кой е по-най-верен евроатлантик на държавата! Това е унизително! Аз изпитвам погнуса от тези хора!“, категоричен бе Костадинов.

Ролята на президента Радев. Отказът на Радев да допуска Беновска до сградата на президентството.

"А каква е ролята на президента Радев? Той не подписа възванието, казвам го ироничн, на Европа Украйна да бъде приета в НАТО!“, попита Беновска. Костадин Костадинов отговори, че в момента Радев се опитва да балансира. Защото от друга страна неговото служебно правителство е подписало за допълнителните визови ограничения за руските дипломати. Това ще се отрази и на българските дипломати в Русия. "На нас обаче не ни пука за българските дипломати в Русия, защото американската политика иска да скъсаме всякакви отношения с Русия, да възпитаваме поколения българчета, че руснаците са ни врагове, че не са ни освободили, а са ни поробили, да фалшифицират историята, да променят националното самосъзнание! Междувременно да ни избиват с темпове от 100 000 души на година, след 10 години да сме 5 милиона и половина, след още 10 да ни няма на картата! Това правят американците и техните слуги – ГЕРБ, "Демократична Украйна“ или "Демократична България“, както се казват напоследък, "Продължаваме подмяната“, "Български възход“, БСП и ДПС, които освен на американския се кланят и на анадолския бог!“.

"Отворихте си фронт без никакви съюзници!“, отбеляза Беновска. Костадинов отговори: "Какви съюзници? Аз се боря да спечеля доверието на българския народ. Тези тук не представляват българския народ. Те представляват една част от българския народ, аз съм говорил с избиратели на всяка една от тези 6 формации, там се гласува по следните съображения – поради страх, поради дадени пари, поради облаги, кариеризъм, да не ве уволнят от работа, да ме назначат на работа! Там идеологията е сведена до минимум! Разбира се в психодесния маргинален сектор на българското общество, където битуват около 100-150 хиляди души, фанатично убедени в някакви ценности, там има такова нещо! Тези хора имат вярвания, то там е религиозно вярване! Но всички останали гласуват не заради ценности или идеологии. ДПС стана втора, без малко първа политическа сила в Монтана. Просто МВР не си свършиха работата и ДПС купиха допълнително 4000 гласа. Там не са гласували заради либералните ценности на ДПС, а защото им е дадена парична сума в брой!“.

"По повод вашия американски закон за медиите, лобизма и влиянието в обществото, знаете ли, че след като подарих на президента Радев в първата нощ на изборите ябълката, той, доколкото разбрах от доста високопоставен източник, няма да го назова, по забрана на жената на Радев НСО не ме допуска в Президентството? Това не е ли нарушаване на Конституцията, на правото ми на труд, на свободата на словото?“, попита Беновска. Костадинов отговори: "Това е нарушаване на свободата на словото! Не е нарушаване на Конституцията, никой не Ви спира да работите, просто Ви спират да работите на едно определено място! Но безспорно е нарушаване на свободата на словото!“.

Беновска продължи: "Подсказвам Ви един нюанс в този закон, ако може да включите, аз даже мога да помогна юридически – по каква причина институциите могат да забраняват?“. Костадинов отговори, че това е интересно, но не е мислил то тази тема, защото той самият никога не е забранявал на никого да го отразява. Той продължи: "Ако не искам да си говоря с някого, просто не си говоря с него! Естествено тук изключенията са така наречените американски медии, защото те не са медии!“.

"Но това е страх от неудобните въпроси!“, настоя Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Ама това на неудобните въпроси като не отговориш, няма проблем, ако той не иска да контактува с вас!“. "Вие трябва да можете да отговаряте на всичко!“, добави водещата. Костадинов отговори: "Да, аз обаче говоря от свое собствено име в момента за себе си, а другите какво правят, всеки решава сам за себе си. Принципно е така, трябва да се отговаря на всички въпроси!“.

Какво ще каже от трибуната по време на откриването на 48-то Народно събрание?

Костадинов заяви: "Ще говоря само и единствено на българския народ! Никога не се обръщам нито към представителите на другите фракции, американската и турската, в парламента, нито към посланиците, превъзходителства и всякакви други! Ще кажа, че България има бъдеще, защото огромната част от нашето население в момента не вярва в това! И затова 62-63% не отидоха да гласуват!“. Така завърши разговорът между Костадин Костадинов и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 15.10.2022 г