За да получи нова енергия БСП трябва да има ново ръководство. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Костадин Паскалев, член на НС на БСП. Той е инициатор на инициативата за обединение на лявото. Паскалев каза, че на 29 ноември е била първата среща, на която е била изразена ясната воля, че е необходимо да се коментират идеите за обединението на база на политики. 

На 19 януари 2023 год., в Пловдив предстои втора такава среща. На нея отново ще се обсъждат идеи и принципи за постигане на ляво обединение, процесът продължава, каза Паскалев.

"Реално ние говорим все още за основните идеи и принципи, които са част от този диалог, но няма да взимаме решение", добави той. 

За политическата обстановка в страната Паскалев каза, че сме свидетели на "хлъзгане по повърхността", а не влизане в дълбочина в проблемите на държавата. Като че ли този парламент не иска да се заеме с реалните проблеми на хората. 

Според него, участие на БСП във всякакви договорки при третия мандат ще бъде изключително безпринципно. "Пределно наясно сме, че БСП има своите решения да не участва в правителство, с подкрепата на ГЕРБ и ДПС и смятам, че след като има изразена принципна позиция, тя трябва да се отстоява", каза Паскалев.

По думите му, на този етап не могат да бъдат реализирани идеите на левите. Обединение за по-широко ляво пространство на следващите избори ще даде едно много по-значимо представителство и реално може да се стигне до една ляво политическо обединение, което да завоюва по-сериозно политическо пространство в бъдеще. "Аз смятам, че реално, когато говорим за лявото политическо пространство, никой няма право да изключва БСП, от една страна. От друга страна смятам, че смисълът на постигане на ляво обединение е, когато основните политически леви сили се явяват съвместно на избори. Това е световната практика, това показва и политиката на Балканите, която се реализира през последните години. Ако искаме да имаме силно ляво представителство, трябва да сме обединени", каза още Паскалев.  

На предстоящата среща на 19 януари в Пловдив ще бъдат обсъждани проблемите по темите финанси, икономика, енергетика, земеделско стопанство, социална политика, анти монополна политика, образование и здравеопазване.

Най-силната тревога е загубата на надежда у българския избирател, унищожаване на надеждите на българските граждани към по-добър живот и липса на перспектива, коментира още Костадин Паскалев. 

Цоня СЪБЧЕВА