Основните проблеми, които водят до съществуващите големи разлики между местните данъци и такси в отделните общини, се допускат от самия Закон за местните данъци и такси от една страна, а от друга страна от различните практики в общините. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ бившият министър на регионалното развитие Костадин Паскалев.

"В Закона за местните данъци и такси съществува един проблем, който позволява в параметрите на местните данъци и такси от минималната до максималната стойност да има разлика 40 пъти, което означава, че в една община данъка може да бъде "X“ лева примерно, в друга може да бъде 40 пъти "Х“, което е твърде широко отворена врата,“ допълни той.

По думите му бюджетите на общините се образуват по следния начин: от 2001-2002 година общините са разделени на пет категории, които получават различни, формирани по-точно определен ред, субсидии за дейности, свързани с административното обслужване на населението, за издръжката на администрациите, образованието, здравеопазването, културата, социалните грижи. Оттам нататък всичко останало е въпрос на регламентация на Закона за местните данъци и такси, съответно решенията, които взимат Общинските съвети по управлението на собствеността си. Практически по този начин се формират перспективно бюджетите на общините.

Три са институциите, които имат отношение към формирането и изпълнението на бюджетите на общините: Министерство на финанси от гледна точка законосъобразното формиране на субсидията и съответно нейното разходване, Агенцията за държавен и финансов контрол и съответно Сметната палата. Тези институции не вършат правилно своята работа, категоричен бе Костадин Паскалев.

"Липсва един цялостен сектор и разбиране в управляващите България в рамките на последните 20 години как точно да се процедира с общинските бюджети и по отношение на тяхното формиране, и по отношение на тяхното разходване,“ отбеляза той, като даде пример и обясни, че при управлението на отпадъци са се допуснали поредица от тежки грешки, които са довели до необосновано високи такси, които се събират от гражданите, и сравнително лоша услуга, която се предлага.  

Причината за непрекъснато увеличаващите се таксите за управление на отпадъците и респективно за поддържане на зелената система според  Костадин Паскалев се дължи на  липсата на управленска логика, управленска немощ, неразбиране, нежелание и неграмотност и в държавата, и в част от общинските ръководства. "Местните данъци и такси се събират за това да се подобрява жизнената среда на гражданите в съответната община, а не за нещо друго. Ние ставаме свидетели на нещо, което е абсурдно от управленска гледна точка – непрекъснато увеличение на ресурса, който се заделя за тази дейност и все по-ниско качество на предлаганата услуга.“

"Голямата трагедия е, че практически прилагането на законите е оставено на съвестта на управленците, които сме избрали. В края на краища се оказва, че голяма част от хората са безсъвестни. Поради тая причина имаме огромен проблем с качеството на живота на държавата. И колкото по-малко се интересуваме от това какво правят хората, които ни управляват, толкова по-зле ще живеем според мен,“ заключи бившият министър на регионалното развитие Костадин Паскалев.

Калина СВЕЖИН