Не бива да се прави никакъв компромис по темата с РСМ, тъй като нашите македонски братя са показали, че разбират единствено езика на твърдата дипломация. Това заяви пред журналисти лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов след консултациите при президента за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Консултациите преминаха нормално. Казахме нашите приоритети. Казахме това, което сме защитавали и по време на предизборната кампания. Това, което за нас е важно. За нас най-важният приоритет в момента е възстановяване на нормалния живот в страната, отпадане на ограниченията, носенето на маски, зелени сертификати, принудителната и, недай си Боже, задължителна ваксинация. Споделихме притесненията си за задаващата се сериозна криза около цената на тока от началото на новата година. Споделихме, че три важни въпроса трябва да се коментират в цялост. Демографската катастрофа, образователният проблем и здравният апокалипсис, който в момента е основната причина за високата смъртност в българските болници“, допълни той.

Костадинов каза, че ще "Възраждане“ ще изчакат да видят приоритетите на бъдещото правителство и тогава да решат дали ще го подкрепят.

"Ако те са продължаване на всички мерки и да търси компромис по темата РСМ, ако иска да въведе еврото в България от 1 януари 2024 г. и ако смята да продължава унизителната външнополитическа зависимост на България от чужди държави и да търпи на територията на България чужди военни бази с окупационен статут, няма как да подкрепим подобен кабинет“, категоричен беше той.

Според него идеята на здравния министър в парламента да се влиза със зелен сертификат е нищо повече от провокация към "Възраждане"".

Теодора ПАВЛОВА