Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане“, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти септември 2022 г., заяви позиции по следните теми:   

Възраждане - първа сила на изборите 

“Очертавате се засега втори" започна разговора Беновска. Костадинов призова да се види какво ще кажат българските избиратели. “Целта ни е да бъдем първи на тези избори" подчерта лидерът на Възраждане. Беновска коментира, че поне от 7 години се налага световната тенденцията в България да не се управлява самостоятелно, с изключение на Унгария. Костадинов добави и Англия, САЩ и отбеляза, че двата модела са равномерно разпределени и винаги така ще бъде.  

Кадрите на Възраждане - успешни хора 

“Имате ли кадрови, идеен и волеви капацитет Възраждане на управлявате сами?" попита Беновска. Костадинов заяви, че имат огромен капацитет и потенциал, който е на българския народ, а не на Възраждане. “Когато говорим за това, че трябва да преосновем държавата, едно от нещата, които трябва да променим е моделът и маниерът само аз и само аз мога. Има страшно качествени и почтени, умеещи, професионално ангажирани със своите кариери хора, които могат да управляват, но те не са в управлението, защото управлението не допуска такива хора в момента и защото те самите не искат. Ние имахме голям проблем с това да привлечем точно такъв тип знаещи и можещи хора, защото те казват - ние сме успели, имам доходи в пъти по-големи от тези в парламента, имам заеми и ангажименти към хората, с които работя - а законът го задължава да излезе от управлението на фирмата си и се притеснява дали това, което е градил цял живот, ще може да продължи да се развива. Във Възраждане пари от кражби и корупция няма и те трябва да разчитат само и единствено на тази заплата, което за човек с доход повече от 10 000 лв на месец, никак не е добре. Ние можем да сме полезни, да помагаме, да сме активни предприемачи, граждани и личности, но не и като народни представители. Нямаме проблем с хора, които се натискат да водят листи, имаме проблем с хора, които не искат да водят, просто защото те са достатъчно осъществени в своите направления" коментира Костадинов. Той подчерта, че е говорил с тях и е обяснил, че ако качествените хора бягат от политиката, то никой не остава, освен най-лошата селекция, която се наблюдава в последните парламенти. Лидерът на Възраждане заяви, че потенциалът е в българските граждани и те ще го отключат като дадат възможност на хората да участват в управлението на страната на принципа - търсим човек за работата.  

Слави Трифонов и ИТН 

Беновска пожела да изгледат изявление на Слави Трифонов за политическата система. 

"Аз видях политическата система отвътре. Там видях основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги, болезнена жажда за власт. 

Е. Това видях и затова мисля, че аз не съм политик. 

Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а на цялата сегашна политическа система. 

Затова искаме вие да кажете Време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна. 

Искаме да ви попитаме това на национален референдум. 

Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. 

За да гарантираме, че вашето решение ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем гарант – ваш гарант в следващия парламент. 

Властта не е на всяка цена, но моралът е. 

Има такъв народ сами срещу всички, заедно с вас." 

Беновска обясни, че го пуска, защото Слави Трифонов го е играл месия преди 3 парламента, но не е могъл да състави свое правителство, след което е тръгнал регресивно надолу до степен, в която не се очаква ИТН да прескочи бариерата от 4 %. Водещата добави, че музиката за изявлението е била написана специално. “Имате ли вие подобни притеснения, че политиката е корупция, че трябва да се разбие изцяло моделът и дали трябва да бъдем президентска република?" попита Беновска. “Политиката е възможно най-чистата сделка, защото в политиката, така както пише в учебниците по политология, което е на теория, но не и на практика, когато обещаеш нещо и го изпълниш, получаваш два пъти по-голямо доверие" коментира Костадинов. Той заяви, че няма как да не се съгласи с казаното от Слави Трифонов, но добави, че няма човек, който да не го знае това и не е необходимо да влезеш в политиката, за да го разбереш. По отношение на невъзможността за съставяне на правителство Костадинов каза, че ИТН са се сринали, когато са казали, че ще правят правителство и когато са посочили състава му. Лидерът на Възраждане припомни, че когато мандатът е бил в ръцете на ИТН, всички лицемерно са казали, че ще го подкрепят, но Трифонов е отказал и е върнал мандатът, което му е позволило на следващите избори да бъде първа политическа сила. “Ако той отново беше направил този ход, виждайки че няма достатъчно гласове, с които да управлява, аз съм сигурен, че на следващите избори ноември не просто щеше да бъде отново първа политическа сила, щеше да има със сигурност повече от 100 народни представители, но той показа състав на кабинета, който буквално взриви неговите избиратели, които не можаха да повярват какви хора има вътре и това предизвика бързия упадък в доверието към ИТН. Фактът, че те тръгнаха да правят точно такова правителство" коментира Костадинов.  

Президентска или парламентарна република? 

По отношение на президентската република лидерът на Възраждане заяви, че няма никакво значение каква е системата. Той коментира, че две неща се дъвчат в демокрацията през последните 30 години и двете са под наслов - да сменим системата - да се направи нова конституция, но откакто Борисов през 2020 година е започнал да говори по темата - тя е приключила и откакто се е появил проектът на Данаил Кирилов никой не е коментирал повече въпроса, защото се е видяло, че няма никакво значение каква е системата, ако тези, които я променят и пишат новите правила, са същите, които работят в сегашната система. “Ние сме против президентската република, защото президент може да стане някой като Плевнелиев. Той вече беше, как да не е възможно. Всеки може да стане и това е хубавото и лошото на демокрацията" подчерта лидерът на Възраждане. Беновска попита Костадинов дали би станал той президент, защото има уклон към ръководенето. Костадинов попита водещата дали президентът е задължително вожд и дали в момента министър-председателят е вождът. Беновска отговори с не и също така, че държавата е парламентарна. Костадинов подчерта, че президентът също се отчита пред парламента и моделът, въведен от Дьо Гол, създавайки петата република, е изключително централизиран и там се шегуват, че президентите са некороновани крале, защото имат огромен мандат и техните правомощия са по-високи от тези на американския президент и въпреки това се отчитат пред парламента. “Няма да говорим за вождове, а за личности. Няма никакво значение дали системата е президентска, парламентарна, дали е полупрезидентска. Всичко зависи от личностите вътре в нея, защото хората определят системата, а не системата хората" каза Костадинов, а Беновска добави и народопсихологията и затова казва, че има разлика между френската и американската президентска република. Костадинов подчерта, че хората, държавите, светът се променя, но въпросът е в целите и интересите, които не би трябвало да се променят.   

Национална доктрина; Хора без политически опит - силната и слабата страна на Възраждане 

Беновска припомни, че са говорили за националната доктрина с Костадинов, а той заяви, че само те го говорят. “Миналия път обещахте, че ако дойдете на власт, ще направите националната доктрина основен закон" подчерта Беновска. Лидерът на Възраждане отговори, че националната доктрина съществува като текст 20 години, но не е официализирано. Той коментира, че по-голямата част от хората в българската политика говорят неща, които друг им е написал и сподели, че вчера е излязъл документ с инструкции към кандидатите на ПП как да говорят и какво да говорят. Беновска го показа на хартия. Костадинов разказа, че най-младият водач на лист на Възраждане Климент Шопов е бил в Нова Телевизия и се е видяло, че е абсолютно обикновен млад човек, който от 2 години живее в България, няма никакъв политически опит и си личи, но най-силната и най-слабата черта на Възраждане е, че голямата част от членовете нямат политически опит - не са опорочени, не са в схеми и далавери, но не всеки може да се занимава с политика. “Трябва да имаш желание, умения и огромното търпение да се учиш" смята Костадинов. Беновска добави, че на първо място трябва да си чел и анализирал доста. Костадинов се съгласи и каза, че това е валидно за всеки, който претендира за по-висока обществена роля. “Видя се, че Климент е млад българин, един от нас. Ние не се различаваме от другите хора. Знаете ли кое ни различава - някои от нас са по-склонни да дават и да осъществяват определен брой саможертва, включително да жертваш личното си време, личното си щастие, доброто си име, защото когато влезеш в нашия кален политически живот си обречен като станеш малко по-известен, да станеш жертва на поток от кални словесни псувни" коментира лидерът на Възраждане. 

Човешкият образ на политиците 

Беновска пожела да изгледат част от коментара на седмицата, за да видят как Костадинов пее и е един от всички. Водещата подчерта, че става дума за изразяване на себе си, душата. Костадинов сподели, че обожава да слуша народна музика и винаги, когато е на дълъг път си припява. Беновска смята, че хората трябва да видят и човешкия образ на политиците. Костадинов се съгласи и подчерта, че политиците трябва да са преди всичко хора и попита как една личност, която иска да управлява останалите хора, не споделя техните мечти, желания, страхове и не е част от обществото, ще го управлява и как точно ще разбере болките на хората, ако не съпреживява.  

Слабото място на Костадинов - жертването на неговото семейство 

“Коя ви е слабата страна?" попита Беновска. Лидерът на Възраждане сподели, че всеки е правил жертви и неговото слабо място е жертването на семейството, защото неговите деца сега са на другия край на България и ги вижда по веднъж на няколко седмици. “Баща ми беше моряк и той стана моряк не от огромното си желание, макар че всички морски чада сме влюбени в морето. Баща ми работеше в корабостроителния завод и когато беше фалирано правителството на Иван Костов, съвсем целенасочено, съвсем нарочно, както и голяма част от българската икономика, тогава десетки хиляди варненци останаха на улицата и баща ми беше един от тях. Майка ми беше вече безработна, защото фалираха текстилния завод. С двама безработни някой трябваше да ни издържа и баща ми тръгна с много негови колеги да пътува по моретата и 17 години пътуваше. Аз бях 7 клас и съм го виждал за по месец, месец и половина в годината. Знам за какво става въпрос и сега ме боли, защото не мога да дам това на децата си. Синът ми е вече на 18 години, дъщеря ми стана на 11 години" сподели Костадинов. Той разказа, че баща му ходи да работи с тениската Харвард на “Беновска пита". Беновска го поздрави в ефир и го призова да се гордее със сина си.  

Егото и политиката 

“Не сте ли прекалено самолюбив?" попита водещата. Костадинов каза, че не е. Беновска го призова да я атакува и да каже - да, човек трябва да има и его, когато се занимава с водене на нацията. “Всеки, който иска да води останалите, трябва да има его и всеки един нормален човек трябва да има собствено его, за да може да си го отстоява. Ако се превърнем в нация от овце, които нямаме свое собствено самочувствие - просто няма да имаме бъдеще. Неслучайно един от надсловите на нашата кампания е - повярвай в себе си, повярвай в България. Ако един човек няма самоуважение и самодостойнство, как ще го уважават другите?" коментира Костадинов и подчерта, че същото важи и за държавите. “Смятате ли, че България има его, самодостойнство и самоуважение? Смятате ли, че някой ни уважава? Е и аз това смятам и точно поради тази причина аз и моите съмишленици смятаме, че е крайно време България да стане свободна, независима, самоуважаваща се и достойна държава, караща другите да я уважават" заяви лидерът на Възраждане.  

Съмишлениците на Възраждане; Подбор на хора - верни на партията или верни на каузата 

“Колко души ще призовете до себе си? Много от българите са смачкани" попита Беновска, а Костадинов я попита защо казва “те". Беновска веднага отговори, че тя не е от тях. “Не може да казваме “те", защото по този начин се отдалечаваме от българите. Аз и вие може да не сме смачкани като личности, но за съжаление голямата част от нашия народ е смачкан и затова ние не можем да се делим от него" каза Костадинов. По отношение на въпроса колко хора ще призове до себе си, лидерът на Възраждане отговори, че ще са хиляди и има списък със състава на кабинета от експерти. Той сподели, че са взели решение да нямат граждански квоти в състава, предложен за одобрение в парламента, поради това, че експертната професионалната гражданската квота трябва задължително да участва в изпълнителната власт, защото там не са нужни лоялни хора на партия, а лоялни на държавата. “Ако аз назнача човек, а не го избера, тук въпросът е до моя избор, а не на десетки стотици хиляди граждани... когато аз назнача човек, аз му делегирам право да управлява, но това право той ще го е получил не заради своята лоялност, а заради своите професионални качества. Как един такъв човек се затвърждава на поста? Ако е сложен, заради своята лоялност, той се затвърждава утвърждавайки своята лоялност. Ако е сложен, заради своите професионални качества, той се утвърждава, задълбочавайки своите качества и умения. Въпросът е в начина, по който подбираш хората. Ако аз трябва да избирам между хора, които са верни на каузата, за управлението говоря не за парламент, ако трябва да избирам между тези верни на каузата и на държавата и тези, които са верни на партийния лидер, но не стават - ще избера първите" каза Костадинов.  

 Костадинов - министър-председател? 

“Вие ли ще бъдете министър-председател, ако бъдете първа политическа сила?" попита Беновска. Лидерът на Възраждане заяви, че това го решават българските граждани. Беновска настойчиво попита, ако са първи, гласуващите ще знаят ли, че Костадинов ще е премиер. Костадинов отговори, че това ще го решат хората в НС, защото той не взима самостоятелни решения и това трябва да е така, ако човек иска да управлява държавата.  

 Коалиция с ГЕРБ 

“Борисов ви припознава като свой бъдещ коалиционен партньор, тъй като ГЕРБ се очертава като първа политическа сила" каза Беновска, а Костадинов попита къде ГЕРБ са ги припознали като партньори. Водещата отбеляза, че се е случило на пресконференция в Плевен. “В коалицията, както и в любовта, трябва да има двама, защото иначе едното си остава желание, а другото платонична любов, така че - няма как да стане това нещо. Аз харесвам жени и няма как да съм влюбен в Бойко Борисов" подчерта Костадинов. 

Така завърши разговорът между Костадин Костадинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 3-ти септември 2022 година.