Това, което вчера направи украинският посланик Москаленко, е само върхът на сладоледа. Поведението на неговите сънародници в нашата страна е изключително подобаващо на неговото в национален ефир. Това заяви лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов, в предаването "Добър ден, България на Радио "Фокус“.

"Той си позволи да говори за налични бройки въоръжение, както за гаубиците, така и за системите за залпов огън, които би трябвало с тази информация да разполага само и единствено българската войска“, посочи Костадинов.

Притеснителното е, че има теч на информация в Министерство на отбраната и в българската държава като цяло, смята лидерът на "Възраждане“.

"Затова ние вчера призовахме прокуратурата да предприеме съответните действия срещу Москаленко. Разбира се, той се ползва с дипломатически имунитет, но в такъв случай държавата съвсем спокойно може да поиска неговото отзоваване – така, както беше направено с нарочените за руски шпиони дипломати от Руското посолство. Очевидно е, че тук имаме обаче доказателство, тъй като украинският посланик директно издаде такава класифицирана информация, в национален ефир при това, пред милиони български граждани. Само че от вчера от днес никой не се е загрижил и никой не се е задействал за това, разбирате ли, което е абсолютно недопустимо, защото показва, че нашата държава представлява един разграден двор“, заяви още Костадинов.

Единственото нещо, което не е направил "Марионетният съвет“, е да обяви война на Русия, изтъкна лидерът на "Възраждане“.

"Между България и Русия почти не са останали дипломатически средства. Безкрайно унизително за нас, разбира се, защото в крайна сметка никак не е приятно някой да ти каже истината в очите, но положението е такова, че реално към настоящия момент неприятелските и вражески действия са от страна на България. Няма обяснение логично и нормално за това защо не е допуснат един дипломатически самолет. Тук говорим за негражданска авиация, не говорим за военни полети още повече, а говорим за самолет на представител на съответната държава“.

По думите му санкциите служат само като оправдание на българското правителство.

"Това беше един абсолютно незаслужен и абсолютно ненормален политически акт. Аз оттук насетне, като гледам как стоят нещата във взаимоотношенията България и Русия, единственото нещо, което не са направили все още нашите марионетки от Марионетния съвет, е да обявят война на Русия“.

Евелина БРАНИМИРОВА