Президентът иска следващите избори да бъдат колкото се може по-късно и това мисля, че не изненадва никого. Ако изборите бъдат съобразно рулетката,която той ще завърти и има право да завърти сега, това означава изборите да бъдат някъде през декември-януари. Очевидно е, че трудно ще се състави кабинет в това Народно събрание, следователно ще се търсят всички възможни средства, за да може тази рулетка да се върти късно, бавно, за да могат изборите да бъдат края на март. Това каза пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Обяснението да дадем време на парламента е хубаво, но този парламент е мъртво роден, заяви Костадинов. "Въпросът не е дали ще има нови избори, а кога ще бъдат те“.

Относно предоставянето на военна помощ на Украйна, Костадинов каза: "Ако парламентът гласува решение за оказване на военна помощ на Украйна следва това, че България ще бъде вкарана в още по-сериозна спирала на несигурност и на безвремие едновременно с това. Очевиден е натискът България да вземе страна във войната. Днес на председателски съвет обсъждахме това решение и беше взето решение, когато се съставят комисиите, да мине през комисия и тогава да се обсъжда в НС. Но предвид това, че има мнозинство от евроатлантици в парламента, очевидно е, че това решение ще бъде взето. Ние ще направим всичко по силите си да убедим състава на НС, че решението не е добро. Ще направим протести, но резултатът до голяма степен е вече обособен.“

Следващата стъпка ще бъде да се изпрати контингент от българска войска в Украйна, изрази своите опасения Костадинов.

Базовият бюджет за 2023 г. трябва да се приеме, това е безспорно, категоричен е Костадинов. "На практика оставаме без валутни резерви. С оглед на тази много сериозна световна несигурност, в момента две трети от държавния златен резерв се намира в чужбина. Ние поставяме въпроса вече втора година това българско злато да бъде върнато, защото връщането отнема 1 година. Ако не разполагаме с тези средства, можем да се окажем в много неблагоприятна ситуация“.

В една такава ситуацията членството на България в еврозоната ще унищожи българските обществени и частни финанси, заяви Костадинов. "Ние затова изпратихме покана до останалите политически сили, чакаме отговор от тях“.

Категорично сме против връщането на хартиените бюлетини, допълни Костадинов.