“Вчера изтече много радостна новина, която сигурно ви е накарала да танцувате индиански танци. Отлага се влизането в Еврозоната поне за половин или 1 година - не стана ясно от изказването на Росица Велкова, служебният министър на финансите" започна разговора Беновска. Костадинов коментира, че това отлагане не би трябвало кой знае колко да ни радва, но е важен симптом, защото в началото на подписката за референдум много хора са обяснявали как няма смисъл да се прави, тъй като всичко е решено. “С общи усилия само за 5 седмици направихме така, че да принудим Министерството на финансите за тази година да се откаже" каза Костадинов. Беновска отбеляза, че от изказване на Велкова става ясно, че НС не е приело 4 важни законопроекта и българската държава не е покрила критерия за инфлация. Лидерът на Възраждане коментира, че Хърватия е влязла преди 2 месеца в Еврозоната, но също не е покривала критерия за инфлация, а била даже с по-висока, Гърция пък директно е фалшифицирала статистиките си. “Всяка една финансова пирамида има нужда от свежи финанси, които да подпомагат тези, които идват след това. Първият винаги печели, останалите губят. Поради тази причина Еврозоната трябва да се разширява и тези измислени критерии нямат никакво значение, когато решат да вкарат някоя държава в Еврозоната" коментира още Костадинов. Той попита какво общо има приемането на застрахователния кодекс с влизането в Еврозоната. Беновска прочете законите - застрахователен закон, закон за мерките срещу изпирането на пари - те са внесени на 12-ти декември 2022 година - и изменението на търговския закон в областта на несъстоятелността, внесен през октомври. Водещата добави и последния закон - анти-Гешев. Костадинов заяви, че не са привърженици на Гешев, но това няма нищо общо с еврото.

“Искахме среща с Оливер Вархей, заради пребитите българи на границата в Македония на 4-ти февруари. Единият от тях е журналист от Евроком. Една от националните телевизии отказа да коментира случая. Свързахме се с един от нашите евродепутати, за да поискаме неформално среща. Изпратихме официално писмо до комисаря, за да поискаме официална среща, обаче, решихме и неофициално да направим контакт. Обажда се и казва, че Вархей няма да ни приеме, защото има по-важни неща - Турция, Украйна. Единият от пребитите е председател на българската делегация в парламентарната асамблея за процеса за сътрудничество е Югоизточна Европа. Казва, че вече са се срещнали с представители на македонските българи и няма какво повече да се занимава с нас. Направили са каквото трябва. Ние сме си виновни - нашата държава е докарана до там, че нас не ни уважават. Ние винаги казваме - да и ние от Възраждане сме тези, които казваме - не" обясни Костадинов. Той разказа, че по отношение на подписката за референдума евродепутатът му е споделил, че би трябвало да са събрали поне един милион, защото по коридорите само това се говори - България ще има референдум, който ще отхвърли Еврото и това е голям проблем, защото най-бедната и най-послушната в ЕС ще излезе и ще каже - не. Евродепутатът е споделил още на Костадинов, че с еврото няма

да стане тази година, защото са притеснени и не искали да има шум. “Имаме още 7 седмици, силно се надявам да съберем 600 000 подписа до 10-ти април. Моля всеки един от българските граждани да се включи, да ни подкрепи. Това е национално освободително дело. Събуждаме желанието на българина да поиска пак свободата си" призова Костадинов. Беновска подчерта, че се е подписала в ефир при участието на Виктор Папазов в “Беновска пита", за разлика от останалите журналисти. Лидерът на Възраждане заяви, че това е разликата между свободния и поробения ментално човек, защото поробените се страхуват дали господарят няма да им направи забележка и да ги накаже.

Беновска отбеляза, че Костадинов е мотивиран да спечелят 1 милион гласа на изборите. Лидерът на Възраждане каза, че е възможно, но не знае дали ще стане на тези избори. Той разказа, че при основаването на партията в Плиска са били 58 души с мотивация да станат първа политическа сила, а една жена, която е станала свидетел на основаването, им е донесла погача и им е казала да се нахранят поне, защото другото няма да се случи. “Ако всеки път ми бяха давали лев за думите - няма да стане, няма да го позволят, кой ще ви пусне вас - щях да стана милионер" подчерта Костадинов.

По отношение на “Лукойл" и глобата от 68 милиона за злоупотреба с господстващо положение Костадинов каза, че иска да види същото отношение и към американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3, за които е имало заплаха от започване на наказателна процедура от ЕК заради държавната помощ за тях - гарантирани изкупни цени на тока, които са 3 пъти по-високо от тези на Марица 2 - една и съща суровина, една и съща мощност. “Българската държава, когато и скръцнат със зъби от Брюксел, да не казвам какво се случва с нашите управници тук, но в този случай те се направиха на приятно разсеяни. Това показва, че България е зависима държава" каза Костадинов. “Ако “Лукойл" бъде насилствено фалирана, българската рафинерия и изведнъж се окаже, че някоя приятна американска офшорна компания стане собственик, дали в следващия момент няма да ѝ се решат всичките проблеми?" попита лидерът на Възраждане.

Беновска коментира изказване на Борисов, че САЩ и Европа го натискат за закона за главния прокурор и е бил 3 пъти за 5 дена в американското посолство и се е срещнал 2 пъти с някой си О'Брайън. Костадинов подчерта, че изпитва омерзение, защото председателят на най-голямата политическа партия си признава, че е ходил 3 пъти в американското посолство, а причините може да са две - да се запознае чужд посланик с български проблем или по случай техен национален празник. Лидерът на Възраждане подчерта, че американското посолство сигурно има въртяща се врата за българските политици, защото всички ходят. Беновска пожела да изгледат единственото интервю, което О'Брайън е дал в БНР.