Искаме България да има право на избор. Това каза на протестното шествие пред Народното събрание лидерът на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Искаме България да има право на избор, искаме най-накрая да можем бъдем питани, защото искаме едно много просто и основно човешко право - ние да бъдем питани кое е добро и кое е лошо за нас, а не някой друг. 45 години решенията за България бяха вземани в Москва, вече повече от 30 години решенията за България се вземат във Вашингтон и в Брюксел", заяви Костадинов.

Той също каза, че от "Възраждане" са застанали срещу решението да се влезе в еврозоната, защото според тях то е пагубно за страната. 

"Когато стана ясно, че правителството е взело решение да ни вкара в еврозоната, ние от "Възраждане" бяхме единствените, които започнаха действия, за да може българският народ да разбере какво означава това. Да обясним, че влизането на България в еврозоната е смърт за доходите ни, смърт за спестяванията ни, смърт за българската икономика и смърт за българската държава. Когато влязохме в парламента за втори път, се обърнахме към представителите на българския, така наречен, елит вътре. Казахме им едно много просто нещо - дайте възможност на българския народ да се произнесе дали иска, или не иска да влезе България в еврозоната, нека да има референдум по въпроса. Ако вие искате да стане член на еврозоната, накарайте вашите избиратели да гласуват "за", ние ще гласуваме "против", ще искаме българския лев да бъде запазен, но дайте възможност да се избере. Дайте възможност на българския народ да реши сам. Знаете ли какво ми казаха всички, "България няма право на избор", каза още той.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че президентът Радев е отказал да направи референдум за това дали България да влезе в еврозоната, или не. 

"Когато бяхме при президента Радев, на когото много хора възлагаха и продължаваха да възлагат надежди за най-различни неща, аз поставих въпроса пред него тогава. Той да свика референдум, защото ако не го свикат партиите в парламента, за което са нужни 48 народни представители, а ние имаме 27 засега, президентът е следващият, който може да го направи. Знаете ли какво каза Радев - не отговаря на закона, нямате право на избор. На нас непрекъснато ни се обяснява едно и също нещо: "Ввие, българите, нямате право  на избор". Когато един човек, няма право на избор, той е роб. Ние обаче не сме", обясни той.

От сградата на Народното събрание шествието се придвижи към сградата на Европейската комисия и мина покрай Финансовото министерство.