Тоя човек (бел.ред. Християн Мицкоски), ако е политик, дава ли си сметка, че риториката му увеличава неотстъпчивостта на българската политическа класа по отношение на Република Северна Македония? Това запита в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие по повод едно от последните телевизионни интервюта на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че България и Европейският съюз трябва да покажат, че наистина искат Република Северна Македония.

"Християн Мицкоски може да си говори каквото си иска, той отдавна се намира в предизборна кампания в Република Северна Македония, ляга и става с призива да се отиде на предсрочни парламентарни избори в Република Северна Македония, защото си мисли, че може да спечели тези евентуални избори и да оглави  новото правителство на Република Северна Македония. В тази риторика, която той използва, няма нищо ново като претенция към Републиката България и към Европейския съюз за това да дадели някакви нови знаци, че искат Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз. В такива случай винаги се питаме: Коя държава е кандидатът за членство, Република България или Република Северна Македония, та трябва да дава някакви новите доказателства, да прави някакви нови отстъпки, просто не мога да разбера тяхната логика толкова години вече", коментира Коста Филипов.

Според него България е направила вече достатъчно компромиси: "По принцип когато има някакъв диалог или се правят компромиси се гледа, за да се намери решение, да се направят компромиси и от двете страни. Сега ми се струва, че ние направихме достатъчно компромиси от своята позиция. Получава се вече неравностойна позиция в този диалог, който се води. В крайна сметка сега сме увлечени в изборната кампания за местните избори, гледам, че и темата много-много не се върти и слава Богу, в предизборната кампания на кандидатите, с някой изключения, смешни изключения, но какво толкова? В крайна сметка Република Северна Македония има подписано споразумение с Европейския съюз, друг е въпросът дали това на нас ни е приятно или не, но ние го гласувахме в Народното събрание, и в крайна сметка да се оправя Република Северна Македония с Европейския съюз, ако иска да става членка", подчерта Филипов.